Wetenschap & Techniek
EO

Ondanks poepbacterie blijft kraanwater het best, zeggen experts

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondanks poepbacterie blijft kraanwater het best, zeggen experts

Inwoners uit Noord-Limburg en Apeldoorn renden de voorbije dagen naar de winkel voor flessen water nadat er een poepbacterie in hun kraanwater was gevonden. Toch hoeven we ons geen zorgen te maken over de kwaliteit van ons drinkwater, zeggen water-experts in Geld of je Leven (EO). "De eisen die aan kraanwater worden gesteld, zijn veel strenger dan aan flessenwater."

Wat kost het om voldoende schoon en veilig drinkwater te produceren?

Onderzoeker Roberta Hofman van het kennisinstituut KWR Water stelt dat de incidenten geen reden zijn om massaal over te stappen op gebotteld water: "Flessenwater is sowieso niet per definitie beter dan kraanwater", vertelt ze. Dat heeft er onder andere mee te maken dat er meer microplastics worden gevonden in water uit flessen.

Kraanwater komt namelijk uit de kraan en moet je altijd veilig kunnen drinken, legt ze uit. "Men wil hebben dat het onberispelijk is, veilig en te vertrouwen. Maar flessenwater daar kan je zelf uit kiezen. Dat moet aan minder kwaliteitseisen voldoen en het wordt minder vaak getest dan kraanwater."

Bovendien is flessenwater 1000 keer zo duur, voegt ze daaraan toe. "Een kubieke meter kraanwater kost ongeveer 1,50 en dat betaal je ook voor een liter flessenwater. Ook heeft flessenwater een 3500 keer zo’n grote milieu-impact."

Tekort aan drinkwater

Ook is het zo dat verschillende watermaatschappijen vrezen voor een toekomstig tekort aan drinkwater. Daar zit een gekke tegenstelling in, zegt Piet Verdonschot, hoogleraar waterbeheer. "In Nederland is water in overvloed. Maar we trekken steeds meer grondwater uit de bodem als drinkwater, dat we vervolgens gebruiken voor industrieën en de agrarische sector."

We hebben te weinig grondwater beschikbaar voor al die diensten, stelt hij. "We gebruiken maar 4 procent van het drinkwater om echt op te drinken. Het kost veel geld om al dat water schoon te maken en vervolgens gaan we er de auto mee wassen, aardappels mee begieten of papier mee maken. Dat lijkt me niet verstandig en we moeten ons ernstig afvragen of we dat willen."

De kosten voor drinkwater gaan daarom flink stijgen, zegt hij. "Het gaat de burger straks veel geld kosten, terwijl het gratis uit de lucht valt. We moeten ons watersysteem volledig anders inrichten. Zo hebben we straks goedkoop water, kunnen we het beste water zelf drinken en gebruiken we de rest van het water voor andere functies."

Grondwater raakt vervuilder

Daarom moet veel veranderen op het gebied van water, vindt hij. "We winnen alleen maar grondwater, maar denken daarbij alleen aan de winst en niet aan de kosten. Dat betekent dat het grondwater steeds vervuilder raakt door chemische stoffen en dat drijft de kosten van drinkwater op. De kwaliteit wordt minder en het gebruik meer."

Daarbij is het goed om te weten dat vervuild grondwater wel iets anders is dan wat er nu met de poepbacterie aan de hand is, zegt Hofman. "Dat staat los van de verontreinigingen in bronnen, zoals PFAS. De E.coli-bacterie is een bacterie die daar pa na het zuiveringsproces in gekomen is. Die heeft kans gezien om ergens in het leidingnetwerk of in het reinwaterkelder terecht te komen. Dat is gewoon pech."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie