Wetenschap & Techniek
NOSNTR

TikTok past gebruiksvoorwaarden aan: hoe zit het met de privacy op andere apps?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. TikTok past gebruiksvoorwaarden aan: hoe zit het met de privacy op andere apps?

De Chinese app TikTok heeft z'n privacy-beleid aangepast: mensen die er werken, kunnen nu allerlei data inzien van gebruikers. Daar worden gebruikers volop voor gewaarschuwd - maar TikTok is lang niet de enige app die onze info verzamelt, weet computerwetenschapper Bernard van Gastel van de Radboud Universiteit. In Nieuws en Co vertelt hij erover.

Video niet beschikbaar

Gegevens doorverkopen

Een app zoals TikTok slaat veel gegevens op, zegt Van Gastel. "Elke keer als je door de app gaat, slaan ze op hoeveel seconden je naar welke video kijkt. Daar kun je vaak je politieke of seksuele voorkeuren uit afleiden. Dus ze kunnen best veel weten, al die data wordt opgeslagen. Daar wordt vervolgens een bepaald profiel van gemaakt."

En het bestaan van zo'n profiel kan grote consequenties hebben, zegt Van Gastel. "Want zo'n bedrijf verkoopt de data weer door. Dat kan best gevolgen hebben, want als je de seksuele voorkeur van bijvoorbeeld een politicus weet, kan diegene gechanteerd worden. Of je kunt het gebruiken om beter misinformatie te sturen, als je je doelgroep beter kent."

Niet rustig slapen

Het is onduidelijk tot welke data deze medewerkers toegang krijgen. Ondanks meerdere verzoeken wil TikTok hier geen duidelijkheid over verschaffen. Het blijft ook vaag welke medewerkers deze rechten hebben.

Gebruikers van de app lopen volgens Van Gastel nu nog niet zoveel risico, maar: "Je weet niet wat er met de data gedaan wordt. Ik zou er niet zo rustig op slapen als al mijn data opgeslagen wordt door TikTok, want de data kan een keer uitlekken."

Van Gastel maakt zich ook zorgen over andere apps. In zijn onderzoek onderzoekt hij de privacy impact van verschillende apps en kijkt hij waar de data uitkomt. Hij deed bijvoorbeeld onderzoek naar de meditatieapp Headspace. "Daarvan kwam de data direct in China uit. Die app heeft toegang tot je microfoon en data van andere apps op je telefoon, en die ging regelrecht naar China."

Moeten we die apps dan eigenlijk meteen verwijderen van onze telefoon? "Eigenlijk wel. Als het echt heel nodig is, schaf dan een tweede telefoon aan voor dat soort apps. Of pak er weer een papieren schriftje bij om dingen bij te houden, dat werkt natuurlijk ook prima."

Hoe gaan andere apps met privacy om?

Ster advertentie
Ster advertentie