Wetenschap & Techniek
NTR

Waarom je dit jaar heel veel over de maan gaat horen

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je dit jaar heel veel over de maan gaat horen

Wat kunnen we in 2019 van de wetenschap verwachten? Het wetenschapsprogramma Focus verwacht: veel nieuws over de maan, genetische manipulatie en ons verre verleden.

In december was het op de kop af 50 jaar geleden dat de iconische foto boven dit artikel werd gemaakt. Voor het eerst zag de mensheid de ‘whole earth’, de aarde in zijn geheel, in al haar kleur, glorie en kwetsbaarheid. Inderdaad, met op de voorgrond de maan. Een half jaar later, op 20 juli 1969, zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan.

Die jubilea zijn op zich al genoeg voor veel aandacht voor de maan te genereren. Ook Hollywood is er inmiddels op gedoken:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar ook de wetenschap lijkt de maan opnieuw ontdekt te hebben. China is inmiddels onderweg met een missie, die voor het eerst de achterkant van de maan zal aandoen. Nieuws en Co berichtte al een aantal keren over die missie, omdat er Nederlandse apparatuur aan boord is. Daarmee willen wetenschappers, zonder last te hebben van verstorende aardse straling, ver in het verleden van het heelal gaan turen.

China lanceert historische maanlander naar achterkant maan

De Chinezen zijn niet de enigen die naar de maan gaan. Ook India en Israël zijn druk bezig. Interessant aan de Israëlische missie is dat het primair een overheidsmissie is: SpaceIL is een nonprofit die het budget vooral heeft te danken aan donaties.

Het bedrijf is een spin-off van de inmiddels ter ziele gegane Google Lunar xPrize. De zoekmachinegigant loofde in 2007 twintig miljoen dollar uit voor het eerste particuliere bedrijf dat een onbemand voertuig op de man zou weten te zetten, en daarvan videobeelden terug naar aarde zou sturen. Nooit gelukt, en de prijs is inmiddels opgeheven, maar SpaceIL gaat noest verder. Ook omdat het project een flinke stimulans is voor onderwijs, wetenschap en innovatie in Israël.

Private maanreisjes

De ontsluiting van de maan als toeristische bestemming komt ook rap naderbij. De Japanse miljardair Yusaka Maezawa heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie SpaceX aan het werk gezet, zodat hij in 2023 met een klein gezelschap een rondje om de maan kan vliegen.

Ondernemers met hun internetmiljarden spelen daarmee een steeds prominentere rol in de ruimtevaart. Behalve SpaceX – van Tesla-baas Elon Musk – timmert ook Amazon-opperhoofd Jeff Bezos flink aan de weg met Blue Origin. Beide bedrijven hopen de kosten van ruimtereizen flink omlaag te schroeven, zodat de ruimte toegankelijk wordt voor steeds meer mensen.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie