Bestaat er maar één bananensoort? En wordt die bedreigd?
- Nieuws
- Bestaat er maar één bananensoort? En wordt die bedreigd?
Wanneer je in de supermarkt staat, kun je kiezen uit een aantal merken bananen. Maar zit er eigenlijk wel verschil tussen de bananen? En wat nou als die ene bananensoort door ziekte dreigt uit te sterven? Erik Toussaint van onderzoeksbedrijf KeyGene legt het uit bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Toussaint wil allereerst wat duidelijkheid scheppen over de groei van bananen. Het fruit groeit niet aan een boom. "Het groeipunt zit onder de grond, net als bij een ui en een tulp", vertelt de onderzoeker. "Als je die doormidden snijdt, zie je dat er onderaan in de tulp en in de ui een plaat zit en daar groeit alles uit. Dat is bij een banaan ook zo." De bloem begint dan ook negen meter onder de grond te bloeien. "Die groeit dan helemaal omhoog."
Cavendish
De banaan is ooit gevonden in de jungle en bleek "hartstikke lekker" te zijn. Vervolgens is er een bananenketen ontwikkeld om de banaan zo goed mogelijk te telen, te oogsten en te transporteren. Dat heeft ertoe geleid dat er maar één superieure bananensoort is, de Cavendish-banaan. "Die is helemaal geoptimaliseerd", weet Toussaint.
Bodemziekte
Daardoor is het voor supermarkten bijvoorbeeld mogelijk om op de dag nauwkeurig te weten wanneer deze ideale bananen op de ideale consumptietoestand in de winkel kunnen liggen. Maar inmiddels is er een ziekte de bodem binnengedrongen, waardoor de Cavendish-banaan bedreigd wordt. "Dat is best wel erg. Dus er moet een alternatief voor gevonden worden."
Alternatieve banaan
Wetenschappers hebben inmiddels een alternatieve banaan gevonden, maar die zijn nog niet in omloop. "In het lab hebben we al kunnen zien dat de planten zo goed als zeker resistent zijn tegen die bodemziekte", vertelt Toussaint. Om dat te testen zijn er stekjes naar de Filipijnen gebracht, waar ze in de zieke bodem worden geplant en gekeken of de planten daadwerkelijk resistent zijn.
Zaadjes
De lab-bananen mogen nog niet gegeten worden. Maar over vijf maanden zijn ze rijp en kan er getest worden. "Als het goed is, zijn ze steriel en dan zitten er geen zaadjes in. Want wij willen geen bananen hebben waar zaadjes in zitten, want die zijn erg groot en keihard", vertelt Toussaint.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!