Wordt Twitter een platform zonder regels?
- Nieuws
- Wordt Twitter een platform zonder regels?
In de Verenigde Staten staat een belangrijke aandeelhoudersvergadering op de planning. Namelijk die van Twitter. Het platform voor berichten van 220 tekens doormaakt een roerige tijd, met overnameplannen en nepaccounts. Hoe reageren de aandeelhouders daarop?
In Vroeg! schoof technologiejournalist Eva Hofman van De Groene Amsterdammer aan om te vertellen over deze ontwikkelingen op het sociale medium.
Elon Musk
Een heikel punt zijn de overnameplannen van techmiljardair Elon Musk. De rijkste man ter wereld is zelf fervent twitteraar, en was de afgelopen tijd al bezig om wat aandelen in te kopen. Zijn eerste bod van 40 miljard klinkt wellicht als muziek in de oren van de aandeelhouders, maar het lijkt erop dat Musk probeert terug te krabbelen. Of is dat juist een tactiek? Volgens Hofman houdt Musk er een 'trumpiaanse' tactiek op na, waar aandacht en rumoer de hoofdtoon vormen.
Twitter als dorpsplein
Er heerst een beeld van Twitter als 'dorpsplein' waarbij veel ruimte is voor discussie en het delen van informatie, maar dat beeld klopt niet helemaal volgens Hofman. Sociale mediaplatformen zoals Twitter gedijen op emotie, en door het gebruik van algoritmes zie je die emoties ook als eerste. Er blijft weinig ruimte over voor een constructieve discussie, en het gaat vooral om het delen van controversiƫle meningen. Hierdoor wordt de rol van Twitter in het publieke debat veelal overschat volgens Hofman.
Musk aan de macht
Mocht Musk aan het roer van Twitter komen te staan dan kan dat voor veel verandering zorgen. De miljardair schuurt nogal tegen het libertaire gedachtegoed aan, en is een voorstander van totale vrijheid op het platform. Dat betekent niet alleen dat mensen zoals oud president Donald Trump weer welkom zijn op Twitter, ook moet je alles kunnen roepen wat binnen de grenzen van de wet valt. Twitter wordt al af en toe een 'riool' genoemd, en dat riool zou alleen maar smeriger worden als Musk de touwtjes in handen krijgt.
Benieuwd naar het hele gesprek? Beluister dan hier de podcast van Vroeg!
25-5 De toekomst van het publieke debat online - Vroeg!
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.