Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Deze mini-robot fladdert als een fruitvlieg

foto: MAVLab TU Delftfoto: MAVLab TU Delft
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze mini-robot fladdert als een fruitvlieg

Wendbaar als een insect en licht als een veertje: Nederlandse onderzoekers hebben een vliegende robot ontwikkeld die nieuwe kennis en toepassingen kan opleveren.

Ingenieuze robot Delfly Nimble imiteert vlieg met grote precisie (en schoonheid)

Meer dan drie jaar hebben onderzoekers van de TU Delft en Wageningen University eraan gewerkt, maar nu is hij klaar: de DelFly Nimble. Het vliegende robotje kan nauwkeurig de bewegingen van een fruitvlieg nabootsen, ook al is het met een spanwijdte van 33 centimeter meer dan 50 keer zo groot als het beestje zelf.

Sturen met de vleugels

Nieuws en Co ging kijken en sprak met Guido de Croon, onderzoeksleider van het Dronelab in Delft. Eerdere robotmodellen konden ook al fladderen, vertelt hij, maar stuurden net als een vliegtuig met hun staart, waardoor ze te veel last hadden van windstoten. Voor hun nieuwe ontwerp haalden de onderzoekers daarom hun inspiratie uit de natuur: "Insecten sturen echt met hun vleugels, door hun vleugelbeweging te veranderen. En dat wilden wij eigenlijk ook."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De onderzoekers programmeerden hun robotje om de manoeuvres van fruitvliegen na te bootsen, vertelt De Croon, en dat lukte. Daardoor begrijpen ze nu beter hoe deze beestjes van richting kunnen veranderen en hoe ze objecten – zoals je vliegenmepper – kunnen ontwijken. Die kennis is voor zowel biologen als ingenieurs interessant.

Licht en superveilig

Voor de DelFly Nimble zijn allerlei toepassingen te bedenken. "We denken bijvoorbeeld dat dit soort robotjes in kassen kunnen vliegen, om te kijken of er bijvoorbeeld al ergens rijp fruit is, of om te kijken of planten misschien meer water of voedingsstoffen nodig hebben."

Een groot voordeel van deze mini-robots is dat ze superveilig zijn, omdat ze heel licht zijn en – in tegenstelling tot drones – vleugels hebben in plaats van een propeller. Daardoor kunnen ze mensen nauwelijks verwonden, mochten ze per ongeluk tegen iemand aanvliegen.

Lees meer over robots op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie