Wetenschappers laten zich 'invriezen' in Noordpoolgebied
- Nieuws
- Wetenschappers laten zich 'invriezen' in Noordpoolgebied
Honderden wetenschappers monsteren de komende maanden aan op een ijsbreker die zich laat 'invriezen' in het Noordpoolgebied. Het schip zal functioneren als een drijvend lab en er rukken ook drones en vliegtuigjes aan.
Wetenschappers laten zich 'invriezen' in Noordpoolgebied
Wat is het doel van de expeditie? "Het systeem begrijpen. Eerder hebben we apart gekeken naar bijvoorbeeld de meteorologie of de oceaanprocessen, maar bij deze campagne zal het hele systeem worden gemeten. En hoe het gaat reageren op het veranderende klimaat", vertelt Laurens Ganzeveld, atmosferisch onderzoeker en docent aan de universiteit Wageningen.
Met de stroming naar de Noordpool
Daarvoor vertrekt op 20 september een Duitse ijsbreker met aan boord een internationaal team van wetenschappers richting Noordpool. "Ze moeten dan een goeie locatie vinden om een boot tegen een ijsschots te kunnen parkeren. Dan zal de ijsbreker langzaam invriezen, en met het ijs en de stroming mee getransporteerd worden."
Die stroming moet de ijsbreker in de loop van het jaar naar de Noordpool brengen, om daarna in de buurt van Groenland weer vrij te komen uit het zee-ijs, met een schat aan nieuwe informatie.
Het effect van terugkoppeling
Het is bekend dat het klimaatsysteem vol zit met feedback-mechanismen. Bijvoorbeeld: warmte kan het water doen verdampen, die damp ontwikkelt zich tot wolken en die houden de warmte van de zon weer deels tegen.
De vraag is nu wat die terugkoppelingsmechanismen betekenen voor het hele systeem. "Gaan de ontwikkelingen sneller door de terugkoppelingen, of verandert het systeem daardoor juist langzamer? Zal de arctische oceaan veel meer broeikasgassen gaan opnemen, of juist uitstoten in de atmosfeer?"
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap