Hoe de wiskunde complexe problemen voor mensen kan oplossen
- Nieuws
- Hoe de wiskunde complexe problemen voor mensen kan oplossen
We komen in onze maatschappij steeds meer data tegen. Wetenschappers Sandjai Bhulai en Rob van der Mei gebruiken deze data in wiskundige modellen om Nederland veiliger en gezonder te maken. En daarvoor wonnen ze onlangs de prestigieuze Huibregtsenprijs.
Video niet beschikbaar
Zo ontwikkelden ze een wiskundig model voor de aanrijtijden van ambulances zodat ze sneller ter plaatse kunnen zijn. Doormiddel van historische data van incidenten uit het verleden, kunnen voorspellingen worden gedaan voor de toekomst, legt Van der Mei uit bij Spraakmakers.
"Je kan dus anticiperen op een aantal dingen die waarschijnlijk gaan gebeuren", zegt Van der Mei. "Het is een soort schaakspel", legt de wiskundige uit waarbij je een paar zetten vooruit moet denken, om je voordeel te halen."
Praktisch uitvoerbaar
Maar een wiskundig model alleen, betekent nog niet dat het praktisch werkbaar is. "Je moet de mensen die het uitvoeren er ook echt bij betrekken", zegt wetenschapper Sandjai Bhulai. Hij denkt dat algoritmes altijd ondersteunend moeten zijn. "De centralist beslist uiteindelijk waar de ambulance naartoe gaat."
Ook andere maatschappelijke problemen worden door Bhulai en Van der Mei wiskundig bekeken. Een aantal voorbeelden zijn: het terugbrengen van de wachttijden in de ouderenzorg, zelfmoordpreventie, het bestrijden van cybercriminaliteit en het snel herkennen van nieuws op social media én ze hebben een planningstool ontwikkeld voor het optimaal verdelen van vaccinaties over de priklocaties.
Snap de dynamiek
Volgens Van der Mei werken ze intensief samen met de professionals die het uit moeten voeren. "Wij als bèta’s spreken een andere taal dan bijvoorbeeld de mensen in de zorg”, zegt hij. "Na een tijdje samenwerken beginnen we van elkaar te snappen hoe we denken."
Volgens van der Mei hoef je geen specialist te zijn om deze modellen voor verschillende sectoren te kunnen bedenken, maar je moet wel wat begrijpen van de dynamiek op de werkvloer. "Dat is ontzettend belangrijk."