Neanderthalers begroeven hun doden waarschijnlijk al
- Nieuws
- Neanderthalers begroeven hun doden waarschijnlijk al
Het lijkt er sterk op dat de Neanderthalers hun doden 50.000 jaar geleden al begroeven. Dat blijkt uit archeologische vondsten in Irak, beschreven in het vakblad Antiquity.
Het doelbewuste begraven van doden blijkt uit meerdere zaken. Zo was de bodem rond de botten duidelijk anders dan de laag eronder. Ook was de grond onmiddellijk onder de botten in elkaar gedrukt, precies zoals bij grond op de bodem van een gegraven gat. Bij elkaar zijn dat duidelijke aanwijzingen dat het lichaam destijds is begraven.
Uitgestorven Neanderthalers
Het vermoeden dat Neanderthalers hun doden begroeven bestond al langer. In de jaren vijftig en zestig vonden archeologen in de Iraakse Shanidar-grot - waar ook dit nieuwe graf is gevonden - al aanwijzingen van Neanderthaler-graven. Ze vonden bijvoorbeeld resten van bloemen, die bij de begrafenis zouden zijn gebruikt.
Dit onderzoek droeg er mede aan bij dat mensen de Neanderthaler steeds minder als een primitief oermens gingen zien, en ontdekten hoe ver deze mensensoort zich eigenlijk had ontwikkeld.
Mensenwerk of knaagdieren?
Het bewijs uit de Shanidar-grot werd destijds ook al snel weer in twijfel getrokken, omdat er ook knaagdieren in de grot leefden die soms planten- en bloemenresten mee naar binnen namen. Dit nieuwe onderzoek laat zien dat Neanderthalers hun doden hoogstwaarschijnlijk wel degelijk begroeven.
Moderne mensen begroeven hun doden al zo'n 100.000 jaar geleden. Het daarom moeilijk te zeggen of de Neanderthalers het begrafenisritueel zelf hebben ontwikkeld, of hebben afgekeken van Homo sapiens. Wel is bekend dat er destijds al contact was tussen de verschillende mensensoorten,
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap