Typen met je brein: literatuur of wartaal?
- Nieuws
- Typen met je brein: literatuur of wartaal?
Festivalgangers kunnen op Lowlands een verhaal gaan schrijven. Niet met hun handen of vingers, maar met hun brein. Inderdaad, typen met je brein. Wat voor verhaal levert dat op?
Marc-Robin Visscher vanaf Lowlands
Het blijft fascinerend: zet een badmuts vol elektroden op, en wetenschappers kunnen zien wat er in je hoofd gebeurt. Lang niet alles gelukkig, je dromen en gedachten zijn nog niet toegankelijk voor breinvorsers. Maar de allerduidelijkste signalen zijn wel goed zichtbaar. Naar welke letter je kijkt bijvoorbeeld.
Daarmee wordt het daadwerkelijk mogelijk om te typen met je brein. Dat gaat als volgt. Op een scherm zijn alle letters van het alfabet te zien. Elke letter knippert in zijn eigen, specifieke ritme. Kijk je naar de A, dan registreert de badmuts de manier waarop jouw brein op dat specifieke knipperritme reageert. Vervolgens ‘typt’ een computer de letter A voor je uit. Een techniek die werd ontwikkeld aan het Nijmeegse Donders Instituut.
Elkaars woorden afmaken
Zo kun je woorden en zelfs hele verhalen schrijven. Op Lowlands hebben festivalgangers dat ook gedaan, maar dan met elkaar. Mensen moesten steeds elkaars woorden afmaken. Of daar een prachtig verhaal uit is voortgekomen, of complete wartaal, dat kun je horen in deze reportage die Nieuws en Co op het festival maakte:
Marc-Robin Visscher vanaf Lowlands
Aan het begin van het artikel schreven we dat wetenschappers nog niet in je hoofd kunnen zien waarover je droomt, maar dat wil nog niet zeggen dat ze het niet proberen. Een tijdje geleden zetten onderzoekers de eerste, fascinerende stappen om iemands dromen aan zijn hoofd te ontfutselen.
Spieken in het slapende brein
In het kort komt het erop neer dat je mensen ook bewegende beelden kunt laten zien in plaats van letters. Door een slim algoritme te trainen, leert deze naar verloop van tijd wat er precies in je hoofd gebeurt bij het zien van bepaalde beelden. Vertoont je brein ’s nachts een bepaalde, specifieke activiteit die bij bepaalde beelden horen, dat zou het best eens kunnen dat je daar op dat moment over droomt.
Geen misverstand, dit is echt nog een (verre) toekomstscenario. Maar het onderzoek op Lowlands laat zien dat wetenschappers steeds beter snappen wat er in het menselijke brein gebeurt.
Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co