Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Nitric oxide is hét wonderstofje voor onze gezondheid en aanmaken is heel simpel

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nitric oxide is hét wonderstofje voor onze gezondheid en aanmaken is heel simpel

Neuropsycholoog Erik Scherder en cardioloog Leonard Hofstra doen met hun boek Hart voor je Brein nog maar eens een poging om te vertellen waarom bewegen zo belangrijk is. De rode draad is 'nitric oxide', een lichaamseigen wondermiddel dat aangemaakt wordt door te bewegen. Het maakt minder kwetsbaar voor het coronavirus, maar ook voor wat het duo chronische pandemieën noemt: obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten.

Opnieuw een krachtige oproep om meer te gaan bewegen. Maar dat weten we toch wel inmiddels, waarom doen we het niet? Het is misschien wat abstract, niet direct invoelbaar genoeg, denkt Leonard Hofstra. "Hetzelfde speelt bij klimaatverandering. Als je vandaag die hamburger eet of op de bank blijft zitten, dan merk je over zoveel jaar pas iets." Time inconsistency wordt dat fenomeen genoemd, legt Hofstra uit, en daar kunnen we maar moeilijk mee omgaan.

Video niet beschikbaar

Het coronavirus biedt wat dat betreft kansen om het probleem urgenter te maken. "Dat kan het dichterbij brengen. Je ziet dat als je onvoorzichtig bent met jouw gezondheid, je direct gevaar loopt." Want dat er een urgent probleem is, is volgens Hofstra duidelijk zichtbaar door de coronapandemie. "Je ziet dat mensen die complicaties krijgen van corona, vaak onderliggende ziektes hebben aan het hart- en vaatstelsel."

Om verandering te bewerkstelligen, zegt Erik Scherder, heb je eigenlijk controverse nodig: "Joop Albeda (sportbestuurder) zei het een halfjaar geleden: iedereen vindt het een goed idee en dat is meteen de valkuil." Het voordeel is, zegt Scherder, dat je zélf iets kunt doen. En dat het niet heel moeilijk hoeft te zijn.

50 minuten bewegen

Scherder noemt internationale studies – "geen mening van mij of wie dan ook, grote studies" – die duidelijk laten zien dat bewegen bijdraagt aan het immuunsysteem. "Elke stap extra die je zet, draagt bij aan het versterken van je immuunsysteem. Dat hebben we nodig omdat we extra zijn gaan zitten." Het advies is om minimaal vijftig minuten per dag te bewegen, en dat hoeft dan niet per se hardlopen te zijn.

Want, wie beweegt, maakt meer nitric oxide aan. "En dat wil je." Scherder en Hoftra noemen het een soort wondermiddel. Niet bij de apotheek te krijgen, maar een lichaamseigen stof. Scherder: "Het wordt vrijgemaakt aan de binnenkant van je bloedvaten, vooral als het schuurt langs de vaatwand. Als je beweegt dus. Het zorgt voor vaatverwijding en dat is goed voor doorbloeding, hartvaten maar ook hersenen." Scherder vertelt dat het stofje niet nieuw is en er al een Nobelprijs voor onderzoek naar is uitgereikt.

Quote

Je maakt je eigen supermedicijn aan, een stof die ik als cardioloog niet kan voorschrijven

Leonard Hofstra

De aanmaak van nitric oxide speelt een belangrijke rol bij het immuunsysteem, vertelt Hofstra. "Als je sport, gaat het bloed sneller stromen door de aderen, daar hebben we duizenden kilometers van in het lichaam. Hoe harder het bloed 'schuurt' langs de wanden, hoe meer de productie van nitric oxide opgang komt." Het zorgt er ook voor dat plaatjes niet kunnen klonteren en controleert het cholesterol. "Je maakt je eigen supermedicijn aan. Een stof die ik als cardioloog niet kan voorschrijven."

"De grote hartenkreet is: als je gaat bewegen, investeer je in je hart en je brein en je immuunsysteem, je wordt sterker", vertelt Scherder. En, het is nooit te laat. "Je kunt altijd opstarten."

Erik Scherder en Leonard Hofstra over het belang van bewegen voor hersenen en hart

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie