Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Worden dieren ook high als ze paddestoelen in het bos eten?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Worden dieren ook high als ze paddestoelen in het bos eten?

Wanneer je lekker door het bos slentert, kom je met enige regelmaat weleens een paddestoel tegen. Mensen weten dat niet iedere paddestoel even lekker door de pasta geroerd kan worden en sommigen zelfs een nogal geestverruimende werking kunnen hebben. Maar hoe gaan dieren hiermee om? Paddestoelenkenner Herman Sieben vertelt erover bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De bekendste bospaddestoel is de vliegenzwam. Dat is er zo eentje die rood is van kleur en witte stipjes heeft. En soms zie je dat er kleine hapjes uitgenomen zijn. "Soms zie je bij een paddenstoel dat hij aangevreten is door een eekhoorn of een muis of zoiets", vertelt Sieben. Niet alleen die knaagdieren lusten wel een hapje. "In het algemeen is bekend dat zoogdieren ook vliegenzwammen eten."

Zoogdieren

Rendieren en beren vinden het ook lekker om te knabbelen aan een paddestoel. Heeft het eten ervan, net als bij de mens, een hallucinerende werking op deze zoogdieren? Sieben denkt van wel. Naast het hallucinerende gif zit er echter wel ook ander gif in de paddestoel. "En dat kan weer variëren per plek."

Beetje stoned

Zijn er dan ook dieren het specifiek eten vanwege die hallucinerende werking? Daar is "te weinig onderzoek" naar gedaan, aldus de paddenstoelexpert. "Ik verwacht het eigenlijk niet", gaat Sieben verder. "Ik denk dat de beesten het vooral eten voor voedsel. En dat een bijwerking is dat ze een beetje stoned worden."

Vergiftiging

Sieben waarschuwt wel dat huisdieren ook weleens giftige paddestoelen, zoals de groene knol, eten. "Dan krijg je een vergiftiging." Het gif is ook voor mensen dodelijk. "Als je snel naar het ziekenhuis gaat, kun je nog geholpen worden. Maar als je een paar dagen wacht, ben je te laat." Datzelfde geldt voor je huisdier, maar die moet dan naar de dierenarts. Een beetje opletten, dus.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie