Wetenschap & Techniek
MAX

Naast blaren ook veel wetenschappelijke ontdekkingen bij de Nijmeegse Vierdaagse

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Naast blaren ook veel wetenschappelijke ontdekkingen bij de Nijmeegse Vierdaagse

Vorige week liepen weer duizenden mensen de Vierdaagse in Nijmegen. Maria Hopman is hoogleraar fysiologie aan het Radboud UMC in Nijmegen. Ze staat ook wel bekend als de Vierdaagse professor. Tijdens de wandeltocht doet ze onderzoek naar de impact van lange wandeltochten op het menselijk lichaam. Bij Villa VdB vertelde ze over haar onderzoek en resultaten.

Video niet beschikbaar

Zelf liep Hopman vorige week een dag mee. "Ik doe dat om ideeën op te doen voor komend onderzoek en om deelnemers te spreken. Het lopen mag geen naam hebben." Tijdens de Vierdaagse worden allerlei deelnemers op de voet gevolgd. Na en voor het wandelen worden er metingen gedaan.

Dit jaar deed Hopman onderzoek naar het fenomeen scheeflopen. "Het is een erg wonderlijk fenomeen en komt vaak voor in de laatste dagen. Mensen hebben vaak niet eens door dat ze scheeflopen." Volgens Hopman is de Vierdaagse heel geschikt voor onderzoek: "Bij de Vierdaagse loopt iedereen tussen de 12 en de 92 jaar oud mee." Iedereen is enthousiast en wil graag meedoen aan de onderzoeken."

Sinds 2007 is Hopman betrokken bij de Vierdaagse. "In 2006 overleden twee deelnemers en kwamen tientallen in het ziekenhuis terecht. Honderden werden langs de route onwel. Het jaar daarna ben ik als inspanningsfysioloog gaan adviseren en onderzoek gaan doen."

Gedurende de afgelopen jaren deed Hopman verschillende ontdekkingen over het wandelen van de Vierdaagse: "Tijdens het wandelen stijgt de lichaamstemperatuur met een graad Celsius, oververhitting komt dus niet veel voor. Uitdrogingsverschijnselen zijn wel een groot probleem. Twintig procent van de wandelaars drinkt te weinig tijdens een wandeldag."

Over de uitkomst van dit onderzoek kan Hopman nog niet veel zeggen: "We moeten nu alle data gaan analyseren." Mocht je nog op wandelvakantie gaan, heeft ze nog advies: "Eet en drink genoeg."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie