Wetenschap & Techniek
NTR

Is het echt zo leuk om model te zijn?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het echt zo leuk om model te zijn?

Fotomodellen zijn voortdurend bezig met het verbeteren van hun uiterlijk en krijgen daar vaak te weinig begeleiding bij. Dat concludeert sociologe Sylvia Holla in haar promotieonderzoek.

Het werkende leven van modellen: wat betekent het om model te zijn?

Voor veel meisjes is het de ultieme droom: stralen op de catwalks van Parijs en poseren voor internationale modebladen. Maar de realiteit is natuurlijk minder rooskleurig. We kennen allemaal de verhalen van piepjonge modellen die zichzelf uithongeren om maar aan het schoonheidsideaal te voldoen. Sociologe Sylvia Holla onderzocht hoe modellen hun werkende leven ervaren en vertelde erover in nachtprogramma Focus.

Sit-ups in de sauna

Tijdens haar onderzoek kwam Holla er al snel achter dat modellen zichzelf niet zien als het summum van schoonheid, ook al worden ze door de maatschappij vaak wel zo gezien. "Modellen zijn eigenlijk voortdurend bezig met het verbeteren van hun eigen uiterlijk, en daarbij ligt er een enorme focus op imperfecties. En door zo gericht te zijn op wat er nog beter moet, drijft de ervaring van mooi zijn eigenlijk een beetje van ze weg."

Model-onderzoeker?

Om de modellenwereld van binnenuit te kunnen ervaren, probeerde Holla zich aan het begin van haar onderzoek zelf in te schrijven bij een modellenbureau. Maar dat lukte niet; met haar 24 jaar en kledingmaat 36 paste ze al niet in het plaatje. Wel trok ze veel op met modellen en werkte ze een tijdje als assistente van een stylist.

Veel modellen hebben een problematische relatie met voeding, zegt de onderzoeker. Ze worden door hun modellenbureau meestal ook niet genoeg begeleid in het op gewicht blijven. En bij de begeleiding die er is, kun je soms ook vraagtekens plaatsen. Holla noemt het voorbeeld van een Parijse modellencoach: "Die liet zijn modellen sit-ups doen in een sauna van 42 graden Celsius. Daar krijg je heel snel een strakke buik van, vertelde hij, maar het risico op hartfalen is ook aanwezig."

Kleerhanger met zo min mogelijk vormen

Waar komen die absurde eisen die aan een modellenlichaam gesteld worden toch vandaan? Ontwerpers zien hun modellen vooral als kleerhanger, vertelt Holla. "Het modellenlichaam is een basismateriaal, dat niet mag afdoen aan de kleding. Zeker als het gaat om haute couture mag het modellenlijf die kleding ook niet vervormen." Een dun en recht lichaam, met zo min mogelijk vormen, is daarom het ideaal.

Toch gaat het er niet overal zo aan toe als in de mode-industrie van Parijs of Milaan. Holla deed ook onderzoek in wat commerciëlere modesteden als Amsterdam en Warschau, en concludeert dat modellen daar onder betere arbeidsomstandigheden werken. Buiten het centrum van de internationale modewereld is de concurrentie minder groot en zijn de schoonheidsstandaarden minder extreem.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie