Verouderingsonderzoeker: veroudering is een ziekte die behandeld kan worden
- Nieuws
- Verouderingsonderzoeker: veroudering is een ziekte die behandeld kan worden
Veroudering is een ziekte die behandeld kan worden. Dat is de overtuiging van verouderingsonderzoeker Andrea Maier. Preventief ingrijpen met medicatie kan helpen om verouderingskwaaltjes voorkomen en ons gezond 130 te laten worden, denkt ze. Maar het belangrijkste blijft een gezonde leefstijl.
Video niet beschikbaar
Niet iedereen staat te springen om 130 jaar oud te worden. Is dat nu echt nodig, zo oud worden? "Nee, we hoeven helemaal niet oud te worden. Het doel is om gezond te zijn. En als je gezond bent, heb je minder kans om te overlijden."
Maier vindt het een goed idee als je daar al op jonge leeftijd over nadenkt. "Je moet je afvragen of je in preventie gaat investeren of niet. Je moet erover nadenken wat je de komende decennia wilt bereiken met je lichaam. Je moet nu investeren om de houdbaarheid van je lichaam te vergroten."
Niet alleen denken, maar ook doen
Dat kan met medicijnen. Er wordt hard gewerkt aan middelen die veroudering tegengaan. "Maar een ander aspect dat heel erg voor de hand ligt, is leefstijl", aldus Maier: "Niet roken, niet drinken, voldoende lichamelijke beweging, voldoende slaap, weinig stress en gezond eten."
We hoeven helemaal niet oud te worden. Het doel is om gezond te zijn
Het zijn geen revolutionaire tips, iedereen kent ze, maar lang niet iedereen past ze toe. "Met name hoogopgeleide Nederlanders passen de regels wel toe. Of beter: denken ze toe te passen. Want tussen dat denken en het daadwerkelijke doen wil nog wel eens een verschil zitten." Een het loont om die kloof tussen denken en doen zo klein mogelijk te krijgen. "Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat mensen met zo'n gezonde leefstijl gemiddeld zes jaar langer leven."
Naar het land van de vergrijzende bevolking
Zelf vertrekt Maier in mei naar Singapore, een vergrijzend land met een krimpende bevolking. Een interessante plek voor een verouderingsonderzoeker. "Ze erkennen dat ze een probleem hebben, de mankracht om de samenleving draaiende te houden neemt af. Ze zien dat ouderen oud worden met heel veel ziektes. Dus ze investeren in de wetenschap en innovatieve ideeën om de bevolking in Singapore gezonder oud te laten worden."
Vooral het langetermijnperspectief van hun aanpak bevalt Maier: "Politiek kijkt vaak niet verder dan een of twee jaar vooruit. Maar in Singapore vragen ze zich af wat ze de komende tien tot twintig jaar moeten doen om ervoor te zorgen dat de bevolking gezond blijft en wordt."
Liever luisteren?
We worden in Nederland steeds ouder. Wereldwijd behoort ons land tot de koplopers. Worden we binnenkort allemaal 100? NPO Kennis zocht het uit.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap