Wetenschap & Techniek
NOSNTR

In detail: hoe de meteorietinslag de dinosaurussen fataal werd

foto: nasafoto: nasa
  1. Nieuwschevron right
  2. In detail: hoe de meteorietinslag de dinosaurussen fataal werd

Een internationaal team van onderzoekers heeft een nog nooit eerder vertoonde reconstructie gemaakt van de eerste seconden en uren van de meteorietinslag die de dinosaurussen fataal werd.

Video niet beschikbaar

Dat deden ze door op zee een kernboring van wel een kilometer diep uit te voeren in de resterende krater (in de Golf van Mexico nabij het Yucatan-schiereiland). Uit de stalen die ze analyseerden vonden ze sterke aanwijzingen voor onder andere gigantische tsunami's, explosies van gesteente, vuurzeeën en grote hoeveelheden zwavel in de atmosfeer. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

40 kilometer diep in een paar seconden

“In de eerste tien seconden wordt er een gat geslagen van 80 kilometer breed en 40 kilometer diep”, vertelt paleontoloog Jan Smit van de Vrije Universiteit. “En dan begint het verhaal pas, want die krater vult weer op. In eerste instantie met het opveren van het materiaal dat naar beneden is gedrukt. In tweede instantie loopt die krater vol met water.”

Die tsunami, met kilometers hoge golven, stroomt vervolgens de krater in en sleept allemaal materiaal met zich mee, met een binnenzee van een kilometer diep en 180 kilometer tot gevolg. “De hele zee gaat vervolgens heen en weer klotsen, als water in een badkuip. Dat kunnen we ook terugzien in die krater, en dat duurde tussen een paar uur en een hele dag.”

Gekookt of bevroren?

Toch is het niet de enorme klap van de inslag of de tsunami die de dinosaurussen fataal werden. Smit benadrukt dat het direct na de aanslag korte tijd bloedheet werd, daarna één tot dertig jaar sterk afkoelde en daarna duizenden jaren extra warm werd. “Dus als de dinosauriërs niet eerst gekookt zijn, of daarna bevroren, dan konden ze daarna hun eieren niet leggen omdat het veel te warm was”.

Eerste spectaculaire momenten gereconstrueerd van meteorietinslag die dino's fataal was

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie