Wetenschap & Techniek
NTR

Waarom verweerd microplastic gevaarlijker is dan schoon plastic

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom verweerd microplastic gevaarlijker is dan schoon plastic

Kleine plasticdeeltjes die een aantal weken in zoet of zout water hebben gelegen, lijken een groter gevaar voor de gezondheid te zijn. De reden? In het water zet zich een dun laagje micro-organismen af op de deeltjes, waardoor het lichaam ze veel makkelijker opneemt.

Het microplastic komt daardoor het lichaam binnen als een soort Trojaans paard. Door de micro-organismen en biomoleculen die aan de buitenkant van het plastic zitten, zien de levende cellen het plastic als organisch materiaal. Dat is althans het vermoeden van de wetenschappers.

Bij een studie met muizencellen werden de verweerde microplastics zo'n tien keer zo makkelijk opgenomen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Science Advances. De meeste studies die de effecten van microplastics op het lichaam onderzoeken, maken gebruik van schoon microplastic. De nieuwe resultaten wijzen erop dat je op dat dit tot een onderschatting van de werkelijke risico's kan leiden.

Zo echt mogelijk

De onderzoekers legden de microplastics eerst twee tot vier weken in zoet of zout water, waar tevens dieren, planten en micro-organismen in leefden, om ze goed mogelijk de realiteit na te bootsen. Vervolgens stelden ze in een petrischaaltje muizencellen bloot aan deze microplastics, zodat ze onder een microscoop konden kijken wat er gebeurde. Daaruit bleek dat de 'begroeide' microplastics zo'n tien keer zo vaak geabsorbeerd werden door de muizencellen.

Omdat in deze studie gebruik is gemaakt van muizencellen in een laboratoriumsetting, is nog onduidelijk in hoeverre de resultaten precies kunnen worden vertaald naar risico's voor de mens. Daarvoor zullen aanvullende studies moeten worden gedaan, benadrukken de onderzoekers.

Luister ook:

OOG Microplastic

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie