Waarom wordt er niet gevaccineerd tegen de vogelgriep?
- Nieuws
- Waarom wordt er niet gevaccineerd tegen de vogelgriep?
Waarom wordt er niet gevaccineerd tegen de vogelgriep? Dat vragen veel mensen zich af nu er in Europa al 50 miljoen kippen en eenden geruimd zijn tijdens de grootste en langste uitbraak ooit. De kritiek op dat ruimingsbeleid neemt toe.
Video niet beschikbaar
Ook D66-Kamerlid Tjeerd de Groot roept op tot vaccineren. Begin dit jaar kwam hij met het Actieplan Vogelgriep. Het was de bedoeling om eind dit jaar te gaan vaccineren. Maar dat is nog niet gebeurd.
Groot drama
"Dat is een groot drama", vertelt De Groot. "In de eerste plaats voor de kippen. Als een besmetting wordt geconstateerd, moeten nu alle dieren op een bedrijf worden gedood. Dat is een drama voor de dieren en de boeren. Het is van de gekke om zoveel dieren te doden terwijl er een vaccin is dat redelijk goed werkt."
Dat vaccin beschermt kippen, maar helpt verspreiding maar een klein beetje tegen te gaan. Daarom is er nu een grote proef gaande om een beter vaccin te vinden.
Niet op een 'perfect vaccin' wachten
"Ik heb niets tegen een zoektocht naar een nog beter vaccin", zegt De Groot. "Maar daar zijn we nog wel een jaar mee bezig. En dat kunnen we ons echt niet permitteren. "
"Dit bestaande beschikbare vaccin is al in 2 miljard dieren toegepast en met aantoonbaar verminderde kans dat het zich verspreidt. Dieren worden niet ziek. Dus laten we daarmee beginnen en niet op een nog beter 'perfect' vaccin gaan wachten. Dat is slecht voor dieren en voor de belastingbetaler.
Europese Unie
Maar dan moeten eerst de regels binnen de Europese Unie worden versoepeld. De afspraak is namelijk dat er niet gehandeld mag worden in eieren en vlees van kippen die gevaccineerd zijn tegen vogelgriep.
"Daarom zeg ik: minister Adema ga op trom slaan in Brussel", zegt De Groot. "Zodat je met andere landen met zelfde problemen, bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland, naar de Europese Commissie kan stappen. Dan vraag je toestemming om te mogen vaccineren en dat betekent automatisch dat die producten dan verhandeld mogen worden."
Lange termijn
Zelfs dat lost niet alles op. "Vaccinatie is op korte termijn, maar we moeten op lange termijn voorkomen dat dit kan gebeuren. Dat kan door onze veestapel kleiner te maken en meer ruimte te creëren", zegt het Kamerlid. "We hebben in Nederland 100 miljoen kippen op hele kleine oppervlakte. En we hebben ook natuur. Dat bijt elkaar."
"Eigenlijk is zo'n grote stal met duizenden kippen een groot mengvat voor virussen. Als daar vogelgriep bijkomt, bestaat de kans dat het verandert en gevaarlijk wordt voor mensen."
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.