Vogelsterfte door windmolens kan voorkomen worden met zwarte wieken en detectiesystemen
- Nieuws
- Vogelsterfte door windmolens kan voorkomen worden met zwarte wieken en detectiesystemen
Twee weken terug vloog een zeearend zich te pletter tegen een windmolen in Flevoland. Niet nodig, vindt Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren, het kan prima voorkomen worden. Toch worden een aantal prima methoden niet gebruikt.
Video niet beschikbaar
Het was niet voor het eerst dat de grote roofvogel zo aan zijn einde kwam. Het was voor de Partij van de Dieren reden om twee moties in te dienen om al lang bestaande technieken verplicht te maken. Met slimme camera's en zwarte wieken zou de vogelsterfte enorm af kunnen nemen.
Botsingen met windmolens
Af en toe komt er dus een zeearend tegen een windmolen aan. Het lijkt niet te missen, maar voor de zeearend zijn windmolens slecht te zien. "Zeearenden kunnen het gevaar van de wieken niet goed inschatten. Tijdens het vliegen kijken ze ook vooral naar beneden, want daar ligt het voedsel".
In het onderzoek van de WZN zijn drie van de vijftien gezenderde zeearenden binnen drie jaar een onnatuurlijke dood gestorven. Drie zeearenden lijkt niet veel, maar voor dit onderzoek is het wel twintig procent en dat al in een korte tijd.
Ingrijpen
Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren vindt dat dit afgelopen moet zijn. Donderdag vroeg hij het ministerie om op twee manieren in te grijpen.
Ten eerste moet bij alle windmolens ten minste één wiek zwartgeverfd worden. Ten tweede wil hij dat alle windparken gebruikmaken van een vogeldetectiesysteem. Vraag is of de zeearend daarmee beter beschermd is.
Verplichte camera's
Wassenberg wil dat alle windparken in Nederland hier gebruik van maken. "Windparken zijn heel hard nodig voor de energietransitie, maar dat mag niet ten koste gaan van de natuur. Het gaat niet alleen om zeearenden, maar ook om vleermuizen en kleinere vogels. Het kost wat, maar dat is het behoud van de natuur ook waard. Geen luxe, maar noodzaak."
Volgens Dirk van Straalen van Werkgroep Zeearend Nederland is het onhaalbaar en onnodig om de detectiesystemen overal verplicht te maken. "Het zou wel verplicht moeten zijn voor alle windparken waar er een risico is voor de zeearend en andere bijzondere soorten."
Detectiesysteem niet verplicht
"Dus niet alleen in Natura 2000-gebieden, maar ook in de achterliggende polder", vervolgt hij. "Daar vliegt de zeearend natuurlijk ook rond. We zien in ons onderzoek veel vliegbewegingen in de 5 kilometer rond nesten. Laat zo'n detectiesysteem maar verplicht worden in die gebieden."
Het windpark Zeewolde waar de fatale botsing met de zeearend plaatsvond, laat weten nu de mogelijkheden te onderzoeken om ook maatregelen te nemen. Het park staat er positief tegenover, maar wil rustig bekijken welke stappen nu nodig en verantwoordelijk zijn.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.