Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Voedselinnovatie: 3D-geprinte pizza en pillen die alles zoet maken

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Voedselinnovatie: 3D-geprinte pizza en pillen die alles zoet maken

Over kweekvlees wordt al jaren gesproken, maar het ligt nog steeds niet in de schappen. Intussen storten vele bedrijven wereldwijd zich op andere voedselinnovaties. Wat te denken van gemalen wormen en microben? Of pillen gebaseerd op de mirakelbes, een Ghanees besje dat alles zoet laat smaken. Wat kunnen we wel en niet verwachten in de toekomst?

Video niet beschikbaar

Wanneer je op de mirakelbes sabbelt, dan komt je tong onder een laag te zitten en hechten moleculen aan je smaakpapillen, legt wetenschapsjournalist Sebastiaan van de Water uit. "Alles wordt daardoor intens zoet. Yoghurt wordt slagroom en bij een hap in een citroen denk je, wat voor nieuwe fanta is dit!"

Het effect duurt één tot anderhalf uur. Er zijn al pillen gemaakt die hetzelfde effect geven. "Het laat vooral zien welke potentie bestaat voor tongmanipulatie. Het is puur de subjectieve ervaring."

Waar blijft het kweekvlees?

Aan kweekvlees wordt ook nog altijd gewerkt, al heeft dat wat haken en ogen. Bij wet is het verboden om het te verkopen, omdat het nog niet voldoende op de voedselveiligheid is getest. "In diepvriezen, ook in Nederland, liggen lappen vlees opgeslagen, gekweekt in het lab. Maar je mag ze nog niet bakken."

En dus blijft het voorlopig bij vleesvervangers, een exploderende business aldus Van de Water. Daarvan verbetert de kwaliteit ook. In Amerika hebben bedrijfjes microben veranderd om de geur en smaak van vlees in erwtenburgers te stoppen.

Ook wordt met machines onderzocht hoe het mondgevoel van vlees nagebootst kan worden. "Idealiter wil je een beetje weerstand voelen als je op vlees bijt. Je moet met een beetje kracht erin bijten en op het juiste moment moet er een explosie van sap in je wangen plaatsvinden."

Microben vol eiwit

Voor voedsel wordt ook geëxperimenteerd met microben, eencellige beestjes die overal lopen "van vulkanische meren, tot je darmen, tussen tussen je wenkbrauwen". Die microben moeten ons eten gaan maken.

In Finland heeft een bedrijf een bacterie gevonden die zich - wanneer je ze CO2 geeft - gaat delen en eiwitrijk voedsel maakt. Dat is nog geen maaltijd op zich, maar kan wel gebruikt worden om ander voedsel te verrijken.

Geprinte pizza en maaltijdpillen

Er bestaat ook een 3D-pizzaprinter. "Dat activeert gelijk een fantasie. Bijvoorbeeld dat je in de trein zit, je swipet door je telefoon, selecteert een pizza en thuis begint het apparaat te printen. De aroma's komen je thuis tegemoet."

Maar Van de Water denkt niet dat het apparaat succesvol zal worden. "Je kan veel beter een diepvriespizza bij de supermarkt halen van 2 euro."

In Amerika heeft het leger onderzoek gedaan naar maaltijdpillen. Handig, want je geeft de soldaten een aantal pillen mee en ze kunnen een week vechten. Maar moleculen kun je niet printen en dus kun je een hele maaltijd niet in een pil stoppen die klein genoeg is. Ook maaltijdpillen kunnen we dus vergeten.

Ontbijtgranen met wormen

Wat wel mogelijk is, is het verwerken van insecten in eten, maar daar komt ook bij kijken dat je insecten moet wíllen eten. Van de Water vergelijkt het met toen sushi nieuw was – in de basis zeewier met rauwe vis. Daar kwam een hele cultuur mee vanuit Japan, van chefs die er heerlijk eten van maakten. "Die cultuur ontbreekt nu."

Dat neemt niet weg dat er bedrijfjes zijn die toch insecten onzichtbaar proberen te vermengen. Bijvoorbeeld in ontbijtgranen of pasta met 10 procent vermalen wormen. "Maar dat is nog te duur."

Sebastiaan van de Water over kweekvlees en 3D pizza's

Ster advertentie
Ster advertentie