Waarom zijn we bang voor de Nederlandse wolf?
- Nieuws
- Waarom zijn we bang voor de Nederlandse wolf?
De eerste wolf trok alweer vijf jaar geleden ons land binnen, maar Nederland en het roofdier vormen niet direct een gelukkig huwelijk. Het dier bijt vee van boeren dood en ook de wolf zelf moet het ontgelden: deze week werd een jong mannetje doodgereden bij Epe. Hoe moeten we ons verhouden tot de wolf?
Elk filmpje van de wolf in Nederland is nieuws. Hoeveel wolven er precies zijn weten we niet. Afgelopen jaar zijn drie volwassen wolven op de Veluwe gesignaleerd waarvan er twee een paartje hebben gevormd en jongen hebben gekregen. Omdat het dier zich niet aan landsgrenzen houdt, is het niet met zekerheid te zeggen hoeveel er momenteel in Nederland verblijven.
Dode schapen
Rolf Smit is hobbyschapenhouder. Hij praat mee in Spraakmakers en is de wolf liever kwijt dan rijk; onlangs trof hij vijf dode schapen aan die aangevreten zijn door de wolf. "Ze zijn opengereten en je kunt ze zo blank op het bot kijken."
Het beest staat tot de verbeelding, maar maatschappelijk ligt het onderwerp gevoelig. Het staat voor terugkerende wildernis, maar ook voor gevaar. Hoe moeten we omgaan met zijn aanwezigheid?
Beschermde dieren
Boswachter Laurens Jansen van Staatsbosbeheer Midden-Veluwe, vertelt zijn rechten en plichten als het gaat om de omgang met de wolf. "Het is gewoon een beschermde diersoort net als veel andere dieren in mijn gebied." Het is verboden om wolven in het wild opzettelijk te doden, te vangen of te verstoren.
Angst
Terreinbeheerders signaleren paniek in de maatschappij. Iemand die zich zorgen maakt over de aanwezigheid van de wolf in het drukbevolkte Nederland is Andrea van der Eng van de organisatie Nowolves. "Ik begrijp het als mensen hun kinderen niet meer buiten laten spelen of niet meer naar het bos durven te gaan. Het is indrukwekkend zo’n wolf." De wolf past volgens haar niet in het Nederlandse cultuurlandschap.
Of de angst helemaal recht doet aan het werkelijke menselijk leed dat de wolf veroorzaakt, betwijfelt Glenn Lelieveld van de organisatie Wolven In Nederland. "De afgelopen vijftig jaar zijn er van de 10 tot 20 duizend wolven in Europa, vier gevallen bekend waar een wolf agressief is geweest tegen mensen." Volgens hem moeten we onszelf geen angst aanpraten.
Controle over de natuur
"De reactie: de wolf hoort hier niet, gaat uit van een nette scheiding tussen natuur waar beesten horen en een cultuurlandschap waar wij de baas zijn", zegt natuurfilosoof Martin Drenthen.
Als er hier een tak op je hoofd valt in het bos kun je Staatsbosbeheer aansprakelijk stellen. Onze wil om de natuur te controleren is ook gelijk de oorzaak van de angst voor de wolf. "Want die wolf die boeit het helemaal niet of iets een cultuurlandschap is", aldus Drenthen.
Naakte krijgers verkleed als wolf
Toen er van de Zwarte Zee tot aan Engeland nog stammen leefden in Europa, kon het voorkomen dat je een naakte, jonge krijger tegenkwam verkleed als wolf. Dat stopte met de komst van de Romeinen en daar begon de geschiedenis van de angst voor de wolf. Universitair docent Rob Lenders is van plan er een boek over te schrijven. Kijk en luister hier meer.
Video niet beschikbaar
Vragen van Spraakmakers
Word net als Rolf Smit communiylid bij Spraakmakers en dan gaan onze verslagggevers met jou op pad om het antwoord te vinden op uiteenlopende vragen. Meld je hier aan! Samen maken wij betere radio!