Zwarte gaten komen heel dichtbij met Virtual Reality
- Nieuws
- Zwarte gaten komen heel dichtbij met Virtual Reality
Dankzij een baanbrekende foto weten we sinds kort hoe zwarte gaten eruitzien. Maar astrofysicus Jordy Davelaar gaat nog een stapje verder: hij maakte een VR-simulatie waarin een zwart gat van heel dichtbij te beleven is. Presentator Jacob de Vries van Focus is in ieder geval onder de indruk.
Video niet beschikbaar
In april van dit jaar was het breaking news: voor het eerst ooit was er een foto gemaakt van een zwart gat. Op basis berekeningen dachten wetenschappers al langer dat er zwarte gaten moesten bestaan, maar tot voor kort bleef het vooral bij speculeren.
En toen was daar dus die bijzondere foto van een soort oranje donut – een zwart gat op een afstand van zo’n 55 miljoen lichtjaar van de aarde. In nachtprogramma Focus vertelt astrofysicus Jordy Davelaar, die betrokken was bij het project, over de betekenis van de foto voor de wetenschap.
Anders dan in de film
Zelf ontwikkelde Davelaar een VR-simulatie waarop een zwart gat van heel dichtbij te zien is. Zodra je de VR-bril opzet, vlieg je in de richting van het zwarte gat en zie je een indrukwekkende rode draaikolk van materie.
De film Interstellar, waarin ook zwarte gaten te zien zijn, was een inspiratie om de simulatie te maken. "De visualisatie in Interstellar is best wel goed, maar er ontbreekt ook best wel wat", vertelt Davelaar. Veel mensen bleken echter te denken dat zwarte gaten eruitzien zoals in die film. "Toen dachten we, daar moeten we wat mee, om eens te laten zien hoe het er dan wél echt uitziet."
Zwarte gaten beleven met Virtual Reality
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap