Stem uitbrengen in de kroeg? Dat kan in het Zwolse Café Het Vliegende Paard
- Nieuws
- Stem uitbrengen in de kroeg? Dat kan in het Zwolse Café Het Vliegende Paard
Het Vliegende Paard in Zwolle opent het allereerste stemhokje in heel Nederland. Volgende week woensdag 22 november zijn de rode potloden vlak na middernacht al klaar voor gebruik. Een mooi initiatief van het Zwolse café om zo jonge kiezers aan te sporen om te stemmen. In 'Burger, Bier, Bitterbal' peilde Patrick Lodiers alvast de stemming: waar maken de Zwolse studenten zich zorgen om?
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
In het oude pand met vele zalen, trekken de geluiden van gepraat, gelach en geproost je al snel naar de bar. Daar aan de toog is het een drukte van jewelste. Mensen die drank halen om mee te nemen naar een vergadering in één van de zalen, of die hangen aan de toog om met elkaar te kletsen. En het middelpunt van dat alles, is Elroy, de barman.
Studenten naar de stembus
Het café is een centraal punt voor studenten in Zwolle, vertelt Elroy aan Patrick Lodiers. Het is dé ontmoetingsplek voor jonge mensen, niet alleen om samen een drankje te doen, ook voor alle evenementen die er worden georganiseerd. En dat zijn er veel in aanloop naar de verkiezingen. Zo zijn er debatavonden, open vraagavonden met Tweede Kamerleden en wordt het eerste stemlokaal van Nederland in de nacht van dinsdag op woensdag in het café geopend. "Ons doel is om studenten aan te sporen om te gaan stemmen", vertelt Elroy.
Een van die studenten zit aan de bar. Benthe is 'een echte Zwollenaar' en studeert in Nijmegen. Het liefst zou zij ook in de stad aan de Waal wonen, maar het lukt haar nog niet om een kamer te vinden. Dat is dan ook één van de onderwerpen waar zij zich in aanloop naar de verkiezingen zorgen over maakt. De doorstroom van huisvesting laat te wensen over, hospiteeravonden schieten niet op, en dus is zij genoodzaakt om nog thuis te blijven wonen.
Burger, Bier, Bitterbal
In de nieuwe YouTubeserie van De Nieuws BV op het kanaal van NPO Radio 1 gaat Patrick Lodiers in gesprek met bezorgde Nederlanders. In aanloop naar de verkiezingen gaat hij naar verschillende kroegen en peilt onder het genot van een biertje en een bitterbal de stemming. Wat zijn de zorgen? Waarop wordt gehoopt? Kortom: hoe staat het ervoor zo richting 22 november? De hele serie vind je hier!
Jeugdzorg grote afwezige op politieke agenda
Benthe is niet de enige in Het Vliegende Paard die zich bezighoudt met de politiek. Ook Dylan volgt de debatten in aanloop naar de verkiezingen op de voet. Wat hem opvalt: de jeugdzorg blijft onbesproken. "Ik kom uit de jeugdzorg", vertelt hij, "dus ik heb gezien wat de problemen er allemaal zijn."
Volgens Dylan zit een van de grote problemen van jeugdzorg in het verschil tussen residentiële zorg en pleegzorg. Bij residentiële zorg hebben mensen 24 uur begeleiding, en bij pleegzorg zit iemand bijvoorbeeld in een pleeggezin. "Het grote punt is dat residentiële zorg stopt op je 18e. Maar ja, vanaf je 18e kun je je pas inschrijven bij kamers en moet je verzekeringen regelen. Er is kans op verlenging, maar die wordt meestal niet gegeven. Dan beland je uiteindelijk heel vaak op straat. Terwijl bij de pleegzorg, daar mag je tot je 21ste blijven."
Pleegzorg vs. residentiële zorg
Als jongere kun je niet beslissen of je in de pleegzorg of residentiele zorg belandt. "Dus dat is gewoon discriminatie", zegt Dylan. Hij denkt dat de ongelijkheid komt door de prijs die aan de zorg hangt: "Pleegzorg is veel goedkoper."
Jeugdzorg staat niet op de verkiezingskaart. Dylan: "Dat komt omdat veel politici denken dat het zichzelf wel oplost. Er zijn ook heel veel bezuinigingen aangekondigd op de jeugdzorg. Mensen lijken het niet te zien." Daarom hoopt Dylan dat zijn stem het onderwerp op de agenda zet in Den Haag.