Hoe denken jongerenafdelingen van politieke partijen over de toekomst van de zorg?
- Nieuws
- Hoe denken jongerenafdelingen van politieke partijen over de toekomst van de zorg?
Acht jongerenafdelingen van grote partijen zijn bij Vroeg! in debat gegaan over zeven verkiezingsthema’s. Stephan Komduur bespreekt de politieke plannen over het thema zorg met Maarten van Poll, verslaggever zorg bij Het Financieel Dagblad.
Vroeg! - 14 Nov 2023, 05:00 - 06:00
Uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos blijkt dat de gezondheidszorg op nummer één staat op de ranglijst van thema's die het zwaarst wegen voor kiezers bij het bepalen van hun stem voor de komende verkiezingen. Afgelopen jaren zien we hoe de zorg steeds meer in de problemen lijkt te raken. De GGZ zit in de knel, burn-outklachten onder jongeren groeien en de toenemende vergrijzing zorgt voor extra druk op de zorg.
Opvallend is dat dit thema, naast het Grote Zorgdebat van afgelopen maandag, maar weinig aan bod komt deze campagnetijd. En dat terwijl dit thema juist zo zwaar meeweegt voor de kiezer.
Marktwerking in de zorg
Het huidige zorgsysteem, waarin de marktwerking toegepast wordt, is in 2006 ingevoerd door het kabinet bestaande uit CDA, VVD en D66. Alexander Hendriks van BBB Jong (BBB) en Jerke Setz van PerspectieF (ChristenUnie) gingen in debat over de volgende stelling: Zorg is de taak van de overheid, niet van bedrijven. Volgens BBB Jong is de rol van de zorgverzekeraar in ons huidige zorgstelsel te groot geworden. PerspectieF is het hiermee eens en geeft aan dat we prioriteiten moeten stellen in de zorg om de rol van de zorgverzekeraar vanuit de overheid moeten beïnvloeden. Verslaggever Maarten van Poll nuanceert de rol van geld binnen de gezondheidszorg. Hij zegt dat de winst binnen de zorg juist ervoor zorgt dat het beter geregeld wordt en de kwaliteit dus hoger zou kunnen zijn.
Geestelijke gezondheidszorg
Ook de psychische gezondheidszorg loopt tegen problemen aan. De percentages jongeren met slaapproblemen, psychische klachten en depressies zijn de afgelopen jaren toegenomen. Daarbij komt kijken dat er momenteel niet genoeg mentale hulp beschikbaar is en dat de wachttijden voor hulp daardoor enorm oplopen. Van Poll analyseert, net als de jongerenpartijen, dat de geestelijke gezondheidszorg niet per se wordt achtergesteld, maar dat er structurele problemen zijn binnen dit soort zorg, die zich langzamerhand opstapelen.
Het aanbieden van eenvoudige zorg is namelijk voor zorgaanbieders vele malen aantrekkelijker dan het aanbieden van langdurige, intensieve zorg. Dit leidt ertoe dat mensen die juist intensieve hulp nodig hebben, dit niet kunnen krijgen en op wachtlijsten geplaatst worden. Van Poll zegt dat het aanpakken van de prikkels die dat veroorzaken, de eerste stap zou moeten zijn richting een beter geestelijk zorgsysteem.
Vroeg!
Elke werkdag tussen 05.00 en 06.00 uur start BNNVARA de dag met Vroeg! In dit NPO Radio 1-programma verdiept Stephan Komduur zich in de belangrijkste nieuwsonderwerpen van de dag.