Spraakmakers
KRO-NCRV

Is er over vijftig jaar nog contant geld?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is er over vijftig jaar nog contant geld?

Volgens de Nederlandsche Bank komt het té vaak voor dat winkeliers geen cash meer aannemen. En ook bij bioscopen en apotheken sta je vaak tevergeefs met je contante geld. Is dat eigenlijk erg vragen we ons af in Spraakmakers, en is er in de toekomst nog contant geld?

Volgens Nibud-directeur Arjen Vliegenthart is het voor mensen in de schuldhulpverlening of ouderen zorgelijk als de mogelijkheid om met cash te betalen, verdwijnt. "Als alles alleen digitaal kan, dan kunnen zij niet meedoen. Ook als ze het wel kunnen betalen."

Zakgeld is leergeld

Daarnaast is er volgens Vliegenthart een groep mensen die hun financiën expres contant regelt om grip te houden op hun uitgaven. Ook kinderen leren zo met geld omgaan. "Contant geld is de eerste fase om te oefenen met geld. Wij zeggen vaak: zakgeld is leergeld."

De trend naar minder cash is onontkoombaar, zegt Vliegenthart en dat is ook niet erg. "Maar we moeten ook oog blijven houden voor groepen die echt op cash zijn aangewezen."

Veilig

Nederland loopt voorop in digitaal betalen, zegt econoom bij de Rabobank en bijzonder hoogleraar Wim Boonstra. Dit wordt volgens hem aangedreven door de wens van de consument en het is ook mogelijk omdat in Nederland de infrastructuur (internet en het bancaire systeem) goed werken. "Het is sneller, goedkoper en veilig en je bent je geld niet kwijt wanneer je je portemonnee kwijtraakt", zegt Boonstra.

Veel mensen die cash gebruiken wijzen op de zorgen rondom veiligheid en privacy. Volgens Boonstra blijkt die onveiligheid niet uit de cijfers. "De betrouwbaarheid ligt dichtbij de 100 procent." Als er al een transactie fout gaat, is het vaak een misverstand met een verkeerd rekeningnummer en in sommige gevallen criminaliteit." "Maar met contant geld bestaat ook het gevaar dat je kwijtraakt of dat je wordt overvallen."

Waar in Nederland mensen zich zorgen maken over digitaal betalen, voelen mensen zich in andere landen juist onveilig met contant geld op zak, zegt Boonstra.

Privacy

Volgens Boonstra zijn digitale transacties wel privacygevoeliger. "Bij contante transacties hoef je elkaar niet te kennen en is er geen spoor van." Dat is fijn voor je recht op privacy, zegt de econoom, maar daarmee is het wel gevoelig voor criminele transacties. "Een koffer contant geld is veel moeilijker te traceren."

Ondanks het succes van digitaal betalen, zal contant geld ook niet zomaar verdwijnen, denkt Boonstra. Ook over vijftig jaar zal er volgens hem nog contant geld zijn.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie