Sport
BNNVARA

De invloed van Russisch geld in de sportwereld

foto: Piqsels
  1. Nieuwschevron right
  2. De invloed van Russisch geld in de sportwereld

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne zijn er veel statements vanuit de sportwereld gekomen. De Grand Prix van Sochi gaat niet meer door en de Champions League finale is verplaatst. Sportverslaggever van het AD, Marijn Abbenhuijs, vertelt bij Vroeg! over de invloed van Russisch geld in de sportwereld.

Video niet beschikbaar

Reacties uit de sportwereld

Of de golf van afgelastingen en verplaatsingen al voorbij is durft Abbenhuijs nog niet te zeggen: “het wachten is nog een beetje op het WK Volleybal voor mannen, dat staat nog in Rusland gepland. De Nederlandse Volleybalbond heeft al bekend gemaakt niet in Rusland te willen spelen.”

De sportwereld was aan het begin van de Russische invasie terughoudend, maar is wel direct begonnen met in kaart brengen van de gevolgen. “Er zijn wat snelle reacties gekomen, bijvoorbeeld van het Formule 1 team Haas. Die hebben snel de Russische vlag van hun auto gehaald”, vertelt Abbenhuijs. Het teamlid Mazepin werd ook na een aantal dagen overal buiten gelaten.

De grote voetbalbonden zijn in het begin volgens Abbenhuijs te terughoudend geweest. Ze hadden sneller met een statement moeten komen. “Je merkt er grote voorzichtigheid vanwege het financiële plaatje”, bevestigt hij.

Quote

Dat sport en politiek gescheiden zijn is een illusie.

Marijn Abbenhuijs

Bij voetbalclub Vitesse bleef het lange tijd stil. Dit kwam vermoedelijk vanwege de voormalige eigenaar, de Rus Valeri Oyf. Abbenhuijs vertelt dat de eerste reactie die Vitesse naar buiten bracht was “dat er op financieel vlak geen gevaar lag voor Vitesse. Dat ging dus helemaal niet over het afkeuren van de oorlog.” Wel hebben ze een statement voor vrede gemaakt door voorafgaand aan een wedstrijd in een grote V te gaan staan. De termen ‘oorlog’ en ‘invasie’ zijn door Vitesse vermeden, op aansturen van Oyf.

Buitenlandse sporters in buitenlandse teams

Nederlandse spelers in de Russische sport voeren een innerlijke tweestrijd. Ze kunnen blijven in Rusland blijven spelen, daar zijn de salarissen erg hoog. Voor de carrière kan het geld goed zijn, maar het kan ook dat het negatief gezien wordt als sporters in Rusland blijven hangen.

Voetballer Guus Til voetbalt eigenlijk in Rusland, maar is op huurbasis in Nederland. Hij heeft zich nog niet uitgelaten over de situatie Oekraïne. Volgens Abbenhuijs vinden voetballers het erg moeilijk om zich uit te spreken over gevoelige zaken als de Russische invasie.

Luister het hele gesprek terug in de podcast.

18-03 Russisch geld in de sportwereld - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie