'Uitsluiten Osaka was veel te harde beslissing'
- Nieuws
- 'Uitsluiten Osaka was veel te harde beslissing'
Het aanvankelijke dreigement van Ronald Garros om Naomi Osaka uit te sluiten van het toernooi omdat ze niet met de pers wilde praten, was veel te hard. Dat vindt oud-voetballer Rory de Groot: "Niet iedereen is er geschikt voor om onder grote druk de pers te woord te staan. Als je goed kan tennissen, hoef je toch niet per sé goed zijn in het te woord staan van de pers?" zegt hij in Dit is de Dag.
Video niet beschikbaar
Osaka kreeg veel commentaar op haar beslissing, totdat ze duidelijk maakte dat ze kampt met mentale problemen waardoor ze het niet zag zitten om met journalisten te praten. Volgens De Groot had de 23-jarige Osaka veel beter begeleid moeten worden.
NOS-tenniscommentator Mark Brasser en tennisser Robin Haase waren verbaast over de persboycot. Na de uitleg van Osaka, snappen beiden de situatie, maar het heeft wel averechts gewerkt, denkt Brasser: "Niet praten met de pers leidde uiteindelijk alleen maar tot meer problemen."
Verdienmodel
Hoewel Haase ook vaak genoeg geen zin heeft in een gesprek met de pers, is hij het oneens met de persboycot van Osaka. Hij vindt de boete die staat op het missen van een persconferentie terecht: "Tennis drijft op TV-gelden, dus dan moet je ook je verantwoordelijkheid nemen om daar de tijd voor te nemen. Dat hoort er allemaal bij en kan niet alleen maar positief zijn."
Brasser is het eens met Haase: "De media zorgden er mede voor dat Naomi Osaka vorig jaar 55 miljoen dollar verdiende."
Winnaars en verliezers
Bovendien vindt Brasser dat tennissers er nog relatief makkelijk van afkomen. Alleen winnaars van wedstrijden hebben de verplichting om direct na een wedstrijd op camera te reageren. Verliezers kunnen eerst douchen, eten en met de coach praten.
Volgens Brasser duurt het wel anderhalf tot twee uur voordat een verliezer dan voor de camera verschijnt. Hij ziet een groot verschil met bijvoorbeeld wielrennen: "Een wielrenner fietst zeven uur in de stromende regen, moet vijf cols beklimmen en verspeelt zijn klassement. Toch krijgt hij dan na 2 minuten een microfoon onder z’n neus geduwd. Vergeleken daarmee wordt een tennisser behoorlijk goed beschermd!"
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.