Sport
NOS

Hoe worden de genomineerden voor het Sportgala bepaald?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe worden de genomineerden voor het Sportgala bepaald?

De genomineerden voor het jaarlijkse Sportgala zijn bekend. Juryvoorzitter Bas van de Goor maakte de namen in zeven categorieën bekend in de uitzending van NOS Langs de Lijn. Wat komt er allemaal kijken bij het opstellen van die lijst? Van de Goor gaf uitleg.

Video niet beschikbaar

Welke categorieën zijn er?

"Voorheen hadden we: sportman, sportvrouw, sportploeg, coach en paralympisch sporter. Die laatste hebben we uitgebreid naar drie paralympische categorieën: parasportvrouw, parasportman en parasportploeg.

Welke criteria gebruikt de jury om tot de nominaties te komen?

"In eerste instantie hebben we een hele grote longlist, daar staan alle prestaties van het afgelopen jaar op. Samen met een afgevaardigde van de NOS, een afgevaardigde van de NOC*NSF en een vakjury komen we vervolgens tot een shortlist. Zo blijven er een stuk of tien genomineerden over. Die bespreken we tijdens een overleg. Iedereen geeft een score en dat vegen we bij elkaar. Zo krijgen we zicht op de meest aansprekende prestaties en wie wat lager op de lijst eindigt.

"Daarover discussiëren we verder. Zijn de drie namen die nu bovenaan staan, ook de drie definitieve genomineerden? Of is de nummer vier, vijf of zes onterecht op die plek gekomen en zijn er argumenten aan te voeren om die in te ruilen voor iemand die wél in de top drie staat? Die discussie voeren we bij elke categorie."

Welke periode houdt de vakjury aan?

De Nederlandse handbalsters spelen het WK in december, als de nominaties voor het Sportgala al bekend zijn gemaakt maar vóór de uitreiking van de sportprijzen. In 2019 wonnen ze de wereldtitel - waarna de ploeg alsnog werd toegevoegd aan de shortlist.

Van de Goor: "In principe geldt de periode tot eind november. Door een nieuwe opzet is het nu onmogelijk om de handbaldames, mochten ze het huidige WK winnen, nog toe te voegen. Dat komt omdat er morgen en overmorgen (maandag 11 december en dinsdag 12 december, red.) al gestemd wordt. Stel dat ze deze maand wereldkampioen worden, dan doen zij mee bij de verkiezingen van 2024."

Wie gaan er stemmen?

"Iedereen kan online stemmen. 'Iedereen' slaat in dit geval onder meer op sporters met een bepaalde status, dat zijn er rond de duizend. Die stemmen tellen voor vijftig procent mee. Daarnaast geven vakjuryleden hun winnaar aan - die stemmen tellen ook voor vijftig procent mee."

Waarom maken vier trainers dit jaar kans op Coach van het Jaar?

"We hebben een aantal criteria waar we elke nominatie langs leggen. Die criteria zijn als volgt. Hoe groot is de prestatiedichtheid, met andere woorden, hoe dicht zitten ze bij de top? Wat is de impact van de prestatie op het Nederlandse publiek? Wat is het niveau van het evenement, spreken we over een EK, WK of over de Olympische Spelen? Hoe groot is de sport op mondiaal niveau? En is het een hoofdnummer of een bijnummer?

"Bij coaches is er nog één extra criterium: wat voor invloed heeft de coach op de prestaties? Dat is natuurlijk best moeilijk, want een coach heeft 24 uur per dag invloed op zijn team en op de voorbereiding.

"We hadden vier namen op een rijtje en we vonden het eigenlijk heel moeilijk om in te schatten wat die rol nou precies was. Omdat dit de enige categorie is waarbij niet alleen sporters en de vakjury, maar ook coaches mogen stemmen, hebben we besloten vier namen door te geven."

Worden er weleens harde noten gekraakt tijdens overlegrondes?

"Zeker, dat gaat niet altijd eensgezind. Iedereen heeft zijn eigen argumenten en eigen kijk op zaken. Het is juist de bedoeling om dat af en toe te laten schuren. Maar als we eenmaal een beslissing hebben genomen, is iedereen ermee akkoord."

Het Sportgala vindt plaats op woensdag 20 december. De prijzen worden tussen 19.45 uur en 20.45 uur uitgereikt in DeFabrique in Utrecht. Bekijk hier alle genomineerden.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie