Grote sportverenigingen hard geraakt door coronacrisis
- Nieuws
- Grote sportverenigingen hard geraakt door coronacrisis
Geen trainingen, geen wedstrijden, geen feestjes en geen jeugdkamp. Voor ruim 4 miljoen Nederlanders was het een flinke domper dat de sportverenigingen op slot moesten tijdens de lockdown. Inmiddels maken versoepelde regels het mogelijk om weer te trainen en een drankje te drinken. Tijd om de balans op te maken en daaruit blijkt dat het vooral voor grote sportverenigingen ingewikkeld kan zijn om het hoofd boven water te houden.
Video niet beschikbaar
Veel sportverenigingen konden gebruik maken van de financiële compensatie. Inkomsten via sponsorcontracten en via consumptie in de kantine liepen terug. In het laatste geval liep het zelfs terug naar nul. Een flinke financiële strop.
Grote jongens
"Voor kleine verenigingen was de compensatie zeer welkom, maar voor grote verenigingen is het een druppel op de gloeiende plaat", vertelt Hans Slender, beleidsadviseur sport bij de gemeente Groningen en werkzaam voor de Sportraad van Drenthe, in Stax&Toine.
"Vaak zijn de kleine verenigingen het meest kwetsbaar, maar in dit geval worden de grote jongens het hardst geraakt. Voor hen zijn kantine- en sponsorinkomsten heel belangrijk. Zij halen relatief weinig uit contributiegelden. Deze verenigingen missen deze maanden wel tienduizenden euro's aan inkomsten." De vraag of de sportvereniging in Nederland nog wel toekomst heeft, nu de populariteit van sportscholen en personal trainers groeit, is een vraag die in het verleden ook vaak werd gesteld. Slender: "Ik lees in oude beleidsstukken van 40 jaar geleden dat toen ook de vraag werd gesteld of er nog wel een toekomst is voor verenigingen door groeiende individualisering. Blijkbaar zijn verenigingen still going strong."
Samen gaan in één grote vereniging
In Nederland is het verenigingsleven van oudsher erg verzuild. Niet alleen hebben alle sporten een eigen vereniging, ook elke groepering heeft een eigen vereniging. "In de gemeente Groningen kennen we alleen al 30 voetbalclubs. Iedere groep heeft zijn eigen club waar hij zich thuisvoelt", aldus Slender.
In de landen om ons heen is het verenigingsleven vaak anders georganiseerd. Zo is de sportcultuur in Scandinavië meer gericht op de gezondheid en draait het minder om gezelligheid. In Duitsland zijn vooral veel omni-verenigingen waarbij meerdere sporten onder één overkoepelend sportbestuur vallen. Dit laatste ziet Hans Slender in Nederland niet snel gebeuren: "Je kunt je voorstellen dat een voetbalclub en een hockeyclub een heel eigen cultuur hebben. Voordeel is dat je maar één bestuur nodig hebt. In steden zou ik op sportparken samenwerken, maar niet fuseren. Je moet je eigen identiteit behouden. Ik kijk positief naar de toekomst van de sportverenigingen van Nederland."
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.