Voetballers in het buitenland worstelen met de situatie
- Nieuws
- Voetballers in het buitenland worstelen met de situatie
Trainer Gertjan Verbeek ontvangt helemaal geen salaris meer en voetballer Guus Til moest veertig procent van zijn salaris inleveren. Per land zijn er grote verschillen in de benadering van de coronacrisis.
NOS Langs de Lijn maakte zondagmiddag een rondgang en belde met drie voetballers en trainers die in het buitenland 'actief' zijn. Verbeek heeft het in Australië het slechtst. De trainer van Adelaide United heeft momenteel geen inkomen, net als zijn spelers. Australië is het eerste land waar salarissen bevroren zijn.
"We hebben een brief gekregen dat er geen geld meer is. Er heerst heel veel onvrede over de manier waarop het gegaan is, van de ene op de andere dag ging het van honderd procent naar nul", vertelt de verbaasde Verbeek. Verbeek diende samen met anderen een protest in tegen de beslissing van de Australische voetbalbond.
Daarnaast worstelt Verbeek met de vraag of hij in Australië moet blijven, waar in het zuiden nog niet veel besmettingen zijn, of terug moet keren naar Nederland. "De bedoeling was om tot eind april te blijven. Maar de onzekerheid is mijn vrouw te veel geworden. Ze wil naar huis. En ik laat mijn gezin niet alleen de oversteek maken."
Guus Til
Voetballer Guus Til is inmiddels terug in Nederland. De speler van Spartak Moskou was in eerste instantie wel blij om in Moskou te zijn. "Ik zag alle vervelende berichten uit Nederland. Ik had de hoop dat het hier niet aanwezig was. Maar toen besloot de burgemeester plotseling tot een lockdown", vertelt de oud-speler van AZ. Toen wilde hij wel graag terug naar Nederland. Til kreeg het advies om naar Sint-Petersburg te vliegen, daarna met de bus naar Helsinki te gaan en vanuit daar naar Amsterdam te vliegen. "De kans was alleen aanwezig dat we de grens met Finland niet eens over kwamen." Daarop besloot zijn club om een vliegtuig te huren en naar Berlijn te vliegen. Van daaruit vloog Til door naar Amsterdam. Dat hij veertig procent van zijn salaris moet inleveren, vindt hij begrijpelijk in deze situatie.
Nigel de Jong
Collega Nigel de Jong, die 81 interlands speelde voor het Nederlands Elftal, verblijft in Qatar. Ook daar is de competitie stilgelegd en geldt er een bijna volledige lockdown. "Het virus heeft hier nog niet zoveel schade aangebracht. Dus wat dat betreft hebben we geluk", laat De Jong weten. De 35-jarige voetballer heeft nog een contract voor anderhalf jaar, dus hij is niet bang dat met de coronacrisis een einde komt aan zijn voetballoopbaan. "Deze machine kan je op dit moment niet breken", meldt De Jong vol vertrouwen.
Download de NPO Radio 1 app
Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.