Sport
NOS

Stelling van Borst: 'Matthijs de Ligt verdient geen basisplaats in Oranje'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stelling van Borst: 'Matthijs de Ligt verdient geen basisplaats in Oranje'

Oranje opende de nieuwe Nations League-editie gisteren met een ruime 5-2 zege op Bosnië en Herzegovina. Het voetbal was met vlagen wervelend, maar na afloop ging het toch weer over de twee onnodige tegendoelpunten. Aan de tweede tegengoal ging een persoonlijke fout vooraf van Matthijs de Ligt, die al langer kritiek krijgt. In zijn huidige vorm verdient de verdediger van Manchester United geen basisplaats in Oranje, vindt Hugo Borst. "De Ligt kan zijn bondscoach geen zekerheid bieden", ziet commentator Jeroen Grueter.

Video niet beschikbaar

Een dag na de ruime zege op Bosnië en Herzegovina beklijft het gevoel dat de twee tegendoelpunten voorkomen hadden kunnen worden. De vraag die resteert: als Oranje door persoonlijke fouten in de problemen kan komen tegen een ploeg als Bosnië, hoe moet dat dan tegen Duitsland, dinsdag de Nations League-tegenstander in Amsterdam?

Fouten De Ligt

"Er zijn momenten waarop je met je ogen knippert en je je afvraagt: wat gebeurt hier allemaal?", zegt commentator Jeroen Grueter, die vanaf de perstribune in het Philips-stadion samen met collega Jeroen Elshoff het radiocommentaar verzorgde voor NOS Langs de Lijn. Hij doelt met name op de tweede tegengoal, toen spits Edin Dzeko betrekkelijk eenvoudig uit de rug van Matthijs de Ligt kwam lopen en van dichtbij de aansluitingstreffer (3-2) achter doelman Bart Verbruggen schoot. Een kinderlijke fout, noemt Grueter het, zeker voor een verdediger die bij Manchester United speelt. "Zoiets mag niet gebeuren op dit niveau, op geen enkel niveau eigenlijk. Dat geeft te denken."

De visie van Grueter sluit naadloos aan op de Stelling van deze week, waarin Hugo Borst betoogt dat de 25-jarige verdediger geen basisplaats in het Nederlands elftal verdient. "Toen hij begin 20 was, was hij fantastisch", vervolgt de commentator. Grueter snapt niet dat de ontwikkeling van De Ligt na zijn transfer naar Juventus gestokt is. "Dat is zo'n beetje de universiteit van het verdedigen, de plek waar hij is opgeleid door Giorgio Chiellini. Maar daar zie je helemaal niks van terug." En dat baart hem zorgen.

"Bondscoach Ronald Koeman vertrouwde dit EK niet voor niks op Stefan de Vrij, die ervaring, routine en zekerheid biedt. In zo'n wedstrijd tegen Bosnië zie je maar weer dat De Ligt zijn bondscoach die zekerheid niet kan bieden." Wordt het tijd voor een vervanger? Grueter denkt van wel. Hij noemt Jurriën Timber als optie, en desnoods Lutsharel Geertruida. "Hoewel Geertruida niet geweldig inviel", doelend op onder meer een mislukte dribbel in het eigen strafschopgebied. "Dan breek je ook geen lans voor jezelf."

Quote

Zoiets mag niet gebeuren op dit niveau, op geen enkel niveau eigenlijk

Commentator Grueter over de persoonlijke fout van De Ligt

Aan de andere kant van het veld liet Joshua Zirkzee tijdens basisdebuut in Oranje juist zien dat hij van grote waarde kan zijn. De spits van Manchester United, en daarmee teamgenoot van De Ligt, opende de score met een kopbal en toonde zich gretig. "Hij is heel compleet", ziet Grueter. "Hij wacht niet alleen in de punt van de aanval af op een kans, maar zakt in, combineert en stuurt medespelers weg. Het zag er heel goed uit."

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Een groot deel van de luisteraars is het eens met de stelling. Een greep uit de reacties:

"De Ligt heeft de grote belofte uit zijn Ajax-periode tot nog toe nooit helemaal ingelost. Hij is een beetje een wildebras geworden", schrijft Henk. "Hij laat te vaak een steek vallen en had daarom niet voor niets nooit structureel een basisplaats bij Juventus en Bayern München." Ook Pierre haalt de Ajax-periode aan. "Sinds zijn vertrek is hij eigenlijk alleen maar minder geworden."

De reactie van Salomon sluit hierop aan: "In zijn tijd bij Ajax zag men zijn fouten nog door de vingers, omdat het toen nog onderdeel zou zijn van zijn groeicurve. Nu hij helemaal volwassen is, zijn er geen excuses meer."

Een aantal luisteraars kan zich overigens niet vinden in de mening van Borst. Zo schrijft Annette: "Eén slechte wedstrijd wil niet zeggen dat hij de volgende wedstrijd niet de sterren van de hemel zal spelen. Ik ken geen verdediger die áltijd goed speelt." Bert schrijft: "De Ligt zal zich tegen Duitsland uitstekend herstellen van zijn fout bij de tweede goal. Hij verdient nog een kans tegen zijn oude ploeggenoten."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie