Sport
KRO-NCRV

5 tips voor als je een marathon gaat lopen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 tips voor als je een marathon gaat lopen

42,195 kilometer. Fanatieke hardlopers maken zich op om die afstand af te leggen tijdens de marathon van Rotterdam. Maar hoe haal je eigenlijk alles uit een marathon? Schrijver Abdelkader Benali weet raad.

Duizenden hardlopers doen aankomend weekend mee aan de marathon van Rotterdam. Schrijver en presentator Abdelkader Benali kan zich, met inmiddels acht marathons achter de rug, een kenner noemen en heeft de nodige adviezen paraat.

Quote

Na het startschot moet ik mezelf beheersen om rustig te blijven lopen

Abdelkader Benali

Door al die loopkilometers weet de schrijver intussen dat hij tijdens marathons vooral rustig moet blijven. "Je krijgt zoveel energie", zegt Benali over het moment waar je weken, maanden of soms zelfs jaren naar hebt uitgekeken. "Ik voel die emoties ook en moet mezelf beheersen om rustig te blijven lopen. Mijn eigen ritme vinden en niet meegaan met snelle lopers", aldus de 43-jarige schrijver die nog wel meer tips heeft voor hardlopers die een marathon op de planning hebben staan.

Goed uitrusten

Trainen is belangrijk, maar goed uitrusten is nog meer van belang aldus Benali. Laat het café om de hoek vooral links liggen. "Pak gewoon je rust en ga lekker vroeg naar bed. Je hebt hard genoeg getraind en je mag genieten van wat je hebt gedaan. De laatste weken hoef je niet meer zoveel. De rust die je hebt gepakt, betaalt zich dubbel en dwars uit tijdens de marathon."

Genieten

"Let niet op de klok, maar kijk met wie je loopt en laat dat je kompas zijn", zegt Benali. "De mensen met wie je loopt, zijn de mensen die jou naar de finish brengen. Geniet van de aanwezigheid van die mensen. Dat zijn jouw vrienden."

Let op je eten

Blijf weg van vettigheid, snacks en alcohol. "Eet gewoon lekker gezond", wil Benali meegeven. Pas op de avond voor de marathon kun je volgens de schrijver helemaal losgaan en alles eten waar je zo naar hunkerde. "Die avond moet je jezelf gewoon verwennen, want geloof me: de avond voor de marathon slaap je toch niet. Dan maakt het allemaal niet meer uit."

Respecteer de marathon

Denk vooral niet te lichtzinnig over het hardloopevenement waarbij je 42 kilometer moet afleggen, aldus Benali. "Respecteer de marathon, want het is wel gewoon een prestatie die je neerzet." De schrijver noemt het hardloopevenement een "martelinstrument waar je jezelf aan overgeeft".

Als je goed getraind bent denk je bij de eerste 30 kilometer dat het allemaal wel meevalt, zegt Benali. "Maar dan komen die laatste tien kilometers en ervaar je een pijn die je nog nooit eerder hebt gehad."

Vier je prestatie

"Als je eenmaal gefinisht bent, heb je echt een prestatie neergezet en moet je dat vieren met je geliefden en vrienden", zegt Benali. "Hang die medaille om je hals en geniet ervan, want het is niet zomaar iets."

Ster advertentie
Ster advertentie