Sport
NOS

'Gunstig programma geeft PSV-coach Bosz de tijd om selectie te finetunen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gunstig programma geeft PSV-coach Bosz de tijd om selectie te finetunen'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: het wankele PSV boekt een moeizame 3-1 zege bij Heracles Almelo.

Video niet beschikbaar

PSV heeft weleens betere wedstrijden gespeeld onder trainer Peter Bosz. De club uit Eindhoven won zondagmiddag weliswaar met 3-1 bij Heracles Almelo, maar de landskampioen oogde wankel en broos - iets wat de coach overigens na afloop onomwonden toegaf. Hij somde op: een slecht begin, niet voldoende intensiteit, slordig in de passing, te veel duels verloren, bijna een tweede goal incasseren.

Bij de interviews die Bosz na afloop van een wedstrijd geeft, moet de kanttekening gezet worden dat hij wel vaker bijzonder kritisch is op zijn ploeg. Ook als dat niet helemaal terecht is. Wat zeggen de cijfers?

'Het had veel erger gekund voor PSV'

"Het oogde vrij waardeloos", begint data-analist Bart Frouws. "Maar in de cijfers is dat niet goed uit te drukken. PSV kreeg maar zes schoten tegen - dat is niet zo gek veel. Maar dat komt ook omdat Heracles twee doelpunten afgekeurd zag worden, vanwege buitenspel. Die worden niet in de statistieken meegenomen." Alles bij elkaar opgeteld, vervolgt hij, verging het PSV helemaal niet eens zo heel slecht. "Het had zomaar veel erger kunnen uitpakken."

Moet Bosz zich zorgen maken? De aangeschoven studio-analist Gertjan Verbeek denkt van wel. "Absoluut", antwoordt hij resoluut. "En dan niet voor de Nederlandse competitie, want Bosz weet dat hij met dit materiaal mee kan doen om de titel en waarschijnlijk ook wel kampioen gaat worden. Overwinteren in de Champions League: dat gaat PSV op deze manier niet redden."

Het is tijd voor defensieve versterkingen, denkt Verbeek. Enige probleem: de transfermarkt is al sinds 17 juni open en sluit al over twee weken. Als technisch directeur Earnest Stewart echte topper had willen halen, had hij dat volgens Verbeek in de voorbije twee maanden moeten doen. "Op dit moment zijn de beste keuzes er niet meer", legt hij uit. "Daarvoor had je al veel eerder moeten toeslaan. Nu komt hij uit bij spelers die ergens anders overbodig zijn en daar geen basisspeler zijn."

Geen reden voor paniek

Toch is er geen reden voor paniek, vervolgt Frouws. PSV kent namelijk een relatief makkelijk programma in de beginfase van de eredivisie. Met als gevolg dat de verdediging minder op de proef zal worden gesteld. "Pas in speelronde negen gaat PSV op bezoek bij AZ en in speelronde 11 is Ajax de tegenstander. In de tussentijd staan er wedstrijden op het programma waarvan je verwacht dat PSV die makkelijk zou moeten kunnen winnen, zeker op basis van de resultaten van vorig jaar." Kortom: Bosz zal nog genoeg tijd hebben om de selectie te kunnen finetunen, denkt Frouws.

Quote

Een zeperd ligt op de loer, maar je kunt niet verwachten dat ze veel punten laten liggen

Data-analist Bart Frouws over het gunstige programma van PSV in de beginfase van dit seizoen

"Met wedstrijden tegen Sparta Rotterdam en NEC ligt een zeperd op de loer, maar tot half oktober kun je niet verwachten dat PSV veel punten zal laten liggen." PSV wordt daarbij gesteund door een fijne statistiek: vaker wel dan niet maakt het een achterstand goed.

Frouws: "De laatste wedstrijden waarin PSV op een 1-0 achterstand kwam, hebben ze niet verloren. Acht daarvan hebben ze gewonnen. Gemiddeld maken ze meer dan drie goals per wedstrijd, dus ik kan me voorstellen dat je denkt: het komt in de tweede helft wel goed."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie