Sport
NOS

Stelling van Borst: 'PSV wordt weer kampioen, zonder de suprematie van vorig jaar'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stelling van Borst: 'PSV wordt weer kampioen, zonder de suprematie van vorig jaar'

Het nieuwe eredivisieseizoen is begonnen en dat betekent dat de Stelling van Borst weer is teruggekeerd. Zoals gebruikelijk blikt Hugo Borst met zijn eerste Stelling vooruit: wie pakt de landstitel? Na matige indrukken van Feyenoord en Ajax weet Borst het wel. "PSV wordt dit jaar gewoon weer kampioen, maar ze zullen dat niet met de suprematie van vorig jaar doen."

Video niet beschikbaar

Het nieuwe eredivisieseizoen is net twee speelronden onderweg, maar Borst denkt al te weten wie in mei de kampioensschaal omhoog mag houden. PSV gaat zichzelf opvolgen, vermoedt hij, zij het zonder de dominantie van vorig jaar. De top drie mag daarbij ook al ingevuld worden: Feyenoord wordt runner-up, terwijl Ajax als derde eindigt. "Ik heb daar lang over moeten nadenken", verklaart hij de keuze om de gevallen Amsterdamse club op drie te plaatsen. "Maar ik denk dat ze tekenen van herstel gaan tonen."

Hoop op spannender seizoen

Borst hoopt vooral dat de kijker een spannender seizoen staat te wachten dan vorig jaar, toen na zes speelronden wel zo'n beetje duidelijk was dat PSV de grootste aanspraak op de titel ging maken. "Die eerste plek was zo geïsoleerd", kijkt Borst terug, "daar zaten wel negen à tien punten tussen." Intussen was ook het verschil tussen nummer twee Feyenoord en FC Twente, dat derde werd, toegenomen tot maar liefst vijftien punten. "De spanning zat 'm vooral onderin de ranglijst", zegt Borst, "en wie er Europees voetbal ging spelen."

Borst denkt dat PSV-coach Peter Bosz ook dit seizoen over genoeg kwaliteit beschikt om voor de titel te gaan. Het enige punt van zorg is de verdediging, zeker nu Olivier Boscagli in de belangstelling staat van Brighton & Hove Albion. De 26-jarige Fransman ziet een overstap naar de Premier League wel zitten, terwijl ook Jordan Teze op het punt staat De Herdgang te verruilen voor AS Monaco.

Vooral een eventueel vertrek van Boscagli zal PSV een aderlating zijn, denkt Borst. Het is nog wachten op echte defensieve versterkingen, nadat Ryan Flamingo eerder deze zomer al over was gekomen van FC Utrecht. "Dat zal de komende weken even aanzetten worden voor technisch directeur Earnest Stewart. Wie gaat hij halen om de boel daar flink te versterken? Ik mag hopen dat Boscagli blijft."

Concurrenten maken geen indruk

De defensieve zorgen in Eindhoven worden volgens Borst grotendeels gecompenseerd dat het bij voorname concurrenten Feyenoord en Ajax ook niet allemaal overtuigend oogt. "Die hebben niet al te veel indruk gemaakt", legt hij uit, onder meer verwijzend naar het vorige Europese duel van Ajax. De Amsterdammers hadden bijzonder veel moeite met Panathinaikos en versloegen de Grieken pas na een ongewoon lange strafschoppenreeks. "Het voetbal van Ajax was een half uurtje goed, maar een uur lang matig tot slecht. Daarvoor werden we overigens ruim gecompenseerd door die zalige penaltyserie."

Alles bij elkaar opgeteld kan Borst vooralsnog maar met één conclusie komen. "Ajax en Feyenoord maken totaal nog geen indruk. Ik denk niet dat PSV de suprematie van vorig jaar zal hebben, maar ik verwacht dat ze kampioen worden."

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Koen denkt dat Ajax de meeste kans gaat maken. "PSV en Feyenoord gaan door het zware programma van de Champions League blessures krijgen en daardoor punten laten liggen. Feyenoord laat ook punten liggen, door de nieuwe trainer."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie