Sport
NOS

Stelling van Borst: 'Brobbey is de beste spits die Ajax ter beschikking heeft'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stelling van Borst: 'Brobbey is de beste spits die Ajax ter beschikking heeft'

Met de komst van Wout Weghorst heeft Ajax er een nieuwe spits bij. Coach Francesco Farioli verzekerde dat zijn komst niet ten koste zal gaan van Brian Brobbey, die vorig seizoen vrijwel ieder eredivisieduel speelde. En dat is maar goed ook, vindt Hugo Borst. "Brobbey is de beste spits van Ajax."

Video niet beschikbaar

De langverwachte komst van Wout Weghorst zadelt Ajax-coach Francesco Farioli op met een probleem. Lang was de ploeg dun bezet in de voorhoede, nu moet de trainer plots kiezen tussen zijn nieuwe aanwinst en Brian Brobbey, die vrijwel zijn hele loopbaan bij de Amsterdamse club heeft gevoetbald. En dan heeft-ie ook nog de 28-jarige Chuba Akpom achter de hand.

Motie van wantrouwen

Vooropgesteld: Borst mag gerust een Brobbey-fan genoemd worden. Toch is dat niet de reden dat hij de komst van Weghorst overbodig vindt, legt hij uit. "Wat ik vooral vervelend voor hem vind, is dat hij niet wordt vertrouwd. Het halen van Weghorst vind ik een motie van wantrouwen tegenover zijn talent."

Quote

Met Weghorst haalt Ajax niet alleen een spits, maar ook een heel circustheater in huis

Hugo Borst over de nieuwe Ajax-aanwinst Wout Weghorst

Daarbij: de 22-jarige Brobbey is recht-toe-recht-aan. De jonge spits is een man van weinig woorden, die het vooral wil laten zien met zijn voetballende kwaliteiten. Onnodige beeldspraak of theatrale uitdrukkingen hoeft men niet van hem te verwachten. Brobbey is daarmee een tegenpool van Weghorst, vindt Borst. "Weghorst is een theatrale man, een bijkomstigheid die mij altijd een beetje irriteert. Voor zo'n lange en stoere spits kan dat best een onsje minder."

Circustheater

Volgens Borst is de ervaring die Weghorst bij zich draagt, het grootste voordeel voor Ajax. De Oranje-international heeft bovendien de reputatie van een 'super sub', iemand die in de slotfase gebracht kan worden om een wedstrijd te doen kantelen. De halve finale op het WK tegen Argentinië, weet u nog? Daarin schuilt juist het gevaar, denkt Borst. "Ik ben bang dat als hij bij Ajax op de bank terechtkomt, hij gaat lopen mokken. Dan gaat het er niet gezelliger op worden. Met Weghorst haalt Ajax niet alleen een spits, maar ook een heel circustheater in huis. Ik weet niet of ze dat aankunnen in Amsterdam."

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Frank is het niet eens met de stelling. Hij schrijft: "De beste spits is degene die het meeste scoort en ook de meeste inzet toont. Brobbey heeft op dit moment beide niet. Daarom Weghorst, dat houdt Brobbey ook scherp." Ook Tonny benoemt een gebrek aan productiviteit bij Brobbey. "Veel doelpogingen, slechts twee goals. Ik vermoed zomaar dat Weghorst er een paar meer in ramt."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie