Sport
NOS

De Tour vertrekt, Nice blijft oranje achter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Tour vertrekt, Nice blijft oranje achter

De gedachte kwam donderdag wel even bij me op, toen ik Nice binnenreed aan de vooravond van het Grand Départ. Vanaf nu is er geen weg meer terug, vanaf nu bevind ik mij in een oranje stad. Of rood, zo de Fransman wil. Een corona-haard, besmet gebied. De gedachte was confronterend, omdat we als Tour-volgers reisden naar een stad, waarvan Buitenlandse Zaken vond dat je die beter kon mijden.

Bovendien: wat zou ik gaan aantreffen in het oranje Nice? Bevond ik mij nu in een stad waar het gevaar overal op de loer lag? En zou ik dat, ondanks de lading mondkapjes, handgels en ontsmettingssprays in de kofferbak, ook zo gaan voelen? Zou het er naargeestig en stil zijn? Lege terrassen, verlaten boulevards?

Antwoorden

In de dagen die volgden, vond ik de antwoorden. Het leven in Nice bleek gewoon door te gaan, zoals dat ook bij ons het geval is. Restaurants en terrassen waren 's avonds goed bezet. Mensen struinden door de winkelstraten of ze staken in badkleding de Promenade des Anglais over om een duik te nemen in de zee. Ik zag vrouwen in zomerjurken flaneren over de boulevard. Hipsters op hun elektrische step over de fietsstroken racen.

Nice oogde zomers als altijd. En mijn aanvankelijke onzekerheid verdween als sneeuw voor de zon van de Cote d’Azur. Met mijn mondkapje op, en mijn microfoon aan een lange hengel om afstand te houden, vond ik het aangenaam toeven en werken in een stad, waar het leven ook nu werd gevierd, zij het iets minder massaal dan normaal.

Weinig rooskleurig

Zo ervoer ik dat als passant. Dat een ingezetene van Nice het anders kan beleven, blijkt als ik de Nederlandse eigenaar bezoek van een kledingwinkel, op een steenworp afstand van Galerie Lafayette. De man schetst een weinig rooskleurig beeld van de economische staat van de stad.

Het toerisme is sinds de lockdown dusdanig teruggelopen dat zelfs gerenommeerde hotels nabij de Promenade des Anglais de bedden tegen bodemprijzen hebben aangeboden. Kamers die in de zomermaanden normaal 300 euro per nacht opleverden, werden nu voor een paar schamele tientjes verhuurd. Het trok Franse koopjesjagers naar het chique Nice, graag geziene big spenders uit Noorwegen, Duitsland, Finland bleven weg.

En de Tour dan?

En de Tour dan, breng ik ertegen in, die moet de lokale economie toch wel een boost hebben gegeven? Welnee, antwoordde de ondernemer. Wielertoeristen zijn er nauwelijks geweest. Veel winkeliers hadden liever gezien dat de Tour een jaar was uitgesteld. Net zoals ze met de Olympische Spelen hebben gedaan. Als corona in de zomer van 2021 onder controle is, zou Nice het bruisend hart kunnen zijn van het Grand Départ. De autoriteiten beslisten echter anders. De Tour must go on.

Ik vertel de man over mijn ervaringen op straat. Dat ik het gevoel heb dat de inwoners van Nice, weliswaar niet allemaal, maar toch vrij consequent hun mondkapjes dragen. Zich aan de regels proberen te houden. Dat komt, legt hij uit, omdat er streng gehandhaafd wordt in Nice. Geen mondkapje betekent 130 euro boete. Maar let maar op, zegt hij: als het even kan, dragen de mensen hun kapjes bij de elleboog. Of ze hangen ze aan de binnenspiegel van hun auto.

De Tour gaat door, en ik ook. Als ik Nice uitrijd, komt de gedachte weer bij mij op: ik verlaat nu een oranje stad. Hoe moet ik mij daarbij voelen? Opgelucht?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie