Sport
MAX

Waarom Nederland beter af is zonder grote evenementen als de Olympische Spelen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Nederland beter af is zonder grote evenementen als de Olympische Spelen

Liefhebbers verheugen zich op een weekendje Formule 1 in Zandvoort. Vanaf morgen rijden Max Verstappen en consorten daar hun rondjes. Ook internationaal kijken veel mensen mee naar het Grand Prix-evenement in de badplaats. Maar Nederland kan beter niet te veel grote sportevenementen binnenhalen, betoogt sporthistoricus Paul Reef in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

"Omdat het zoveel geld kost. Echt grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen of het WK Voetbal voor mannen kosten de belastingbetaler miljarden. Dat geld krijg je er nooit uit. De afgelopen zestig jaar gaan die grote toernooien bijna tweehonderd procent over hun budget heen. Als je dat ervoor over hebt als land, is dat prima. Maar je moet ook oog hebben voor die schaduwzijde."

Tokio

Je hoeft niet ver terug te gaan als je een voorbeeld zoekt van een verliesgevend sportevenement. "De Olympische Spelen van Tokio hebben meer dan 25 miljard gekost. Denk ook aan het WK voetbal in Braziliƫ in 2014, of de Olympische Spelen in dat land. Alle omzet en de meeste winst is teruggevloeid naar de FIFA of naar internationale sponsoren."

Kleinere evenementen

Als Nederland kan je je beter richten op kleinere sportevenementen zoals het WK Hockey voor vrouwen, of het EK Voetbal voor vrouwen. "Het kost niet veel en je zet je land toch op de kaart. Met een realistische begroting en hergebruik van infrastructuur kan je toch een graantje meepikken."

Over de toekomstige edities van de Grand Prix in Zandvoort maakt Reef zich geen zorgen. "Als Max Verstappen met pensioen gaat is het gauw klaar. Alle andere Grand Prixs ter wereld lijden verlies. Het is een illusie dat het geld oplevert."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie