Sport
NOS

'Met de huidige vorm van de Nederlandse topclubs wordt het een drama in Europa'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Met de huidige vorm van de Nederlandse topclubs wordt het een drama in Europa'

Met een vernieuwde opzet gaat het Europees voetbal komende week weer beginnen. Wat kunnen we verwachten in de Champions en Europa League? Niet veel, denkt Hugo Borst. "Met de huidige vorm van de Nederlandse topclubs wordt het een drama in Europa." En dat is slechts nieuws voor de coëfficiëntenranglijst, van belang voor toegangsbewijzen tot de Europese toernooien.

Video niet beschikbaar

"Feyenoord is uit vorm, FC Twente bakt er helemaal niets van en bij Ajax heb ik ernstige twijfels omdat ze nauwelijks in actie komen", somt Hugo Borst op. Volgens hem zijn de vooruitzichten somber te noemen. En dat is slecht voor de coëfficiëntenlijst, die van belang is bij het bepalen van het aantal toegangsbewijzen dat een land mag verdelen.

Het was groot nieuws toen bekend werd dat twee Nederlandse clubs dit seizoen rechtstreeks toegang kregen tot de Champions League. Na een lange jacht was de zesde plek op de ranglijst binnen en hadden 'we' eindelijk Portugal ingehaald. Dat kwam mede door de goede prestaties van AZ en Feyenoord in de Conference League, het derde toernooi in Europa. "Daar kun je heerlijk punten scoren", aldus Borst.

Het probleem: er komt dit seizoen geen Nederlandse club in actie in de Conference League. Go Ahead Eagles kwam de kwalificaties niet door, dus daar zullen dit jaar in ieder geval geen punten behaald kunnen worden. De kans is reëel dat Portugal gewoon weer over Nederland heen wipt op de ranglijst, schetst de aangeschoven data-analist Bart Frouws.

Boemerang

"We komen van heel ver, maar we dreigen weer ingehaald te worden door Portugal. We herinneren ons nog de video waarin Khalid Boulahrouz een koffer afpakte van een Portugees, waarmee heel trots bedoeld werd dat we hun plek hadden veroverd. Die video kan nu als een boemerang terugkomen", legt hij uit.

Quote

We komen van heel ver, maar Portugal dreigt ons weer in te halen

Data-analist Bart Frouws over

"Portugal staat er nu een stuk beter voor. Alle Portugese ploegen die een ticket hadden voor Europa, zitten nog in het toernooi. Geen enkele club is gesneuveld in de kwalificaties, terwijl Nederland Go Ahead Eagles kwijtraakte." Hij wijst op een simulatie uitgevoerd door statistiekenbureau Opta, die doorberekend hebben welke landen aan het eind van dit seizoen terug te vinden zijn op de coëfficiëntenranglijst. "In 75% van de gevallen zakt Nederland een plekje en komt het op de zevende plaats uit. Dan is Portugal dus weer over Nederland heen gewipt - en is de boemerang dus weer teruggekomen."

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Arnold is het niet eens met de stelling. "Ajax doet het in Europees verband goed", schrijft hij. Ik was met een voetbalvriend bij de wedstrijd tussen Ajax en Jagiellonia Bialystok (waarin Ajax kwalificatie voor de Europa League veiligstelde, red.) en dat was een geweldige wedstrijd." Mats vindt dat Borst niet zo negatief moet zijn. "De huidige vorm is er inderdaad nog niet, maar het kan ook gewoon een stijgende lijn zijn."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie