Olympische wintersporters strak in het pak
- Nieuws
- Olympische wintersporters strak in het pak
Woensdag stapte het grootste deel van de Nederlandse ploeg in het vliegtuig richting Olympische Winterspelen. Strak in het pak vertrokken ze naar Peking. Dat pak, en dat het ook mooi en strak was, hadden ze te danken aan kledingfabrikant Bert van der Tuuk. De afgelopen weken leverde hij vakwerk om alles op tijd klaar te hebben.
Zelf zal Van der Tuuk er in de Chinese hoofdstad niet bij zijn omdat hij daar geen 'superspreader' wil zijn. Wanneer hij schaatsers moet helpen met hun pak is hij toch zo'n tien minuten dicht bij de sporter. Daarom zijn alle aanpassingen aan de pakken al in Nederland gedaan.
In Langs de Lijn En Omstreken vertelde hij dat de logistiek van de kleding dit keer heel anders moest doen. "Normaal gesproken komen ze naar een centraal punt, meestal Papendal, en dan komt iedereen zijn kleren ophalen en is iedereen in een olympische stemming en dan krijgen ze hun tas met kleren. Maar nu was dat gewoon niet mogelijk."
Video niet beschikbaar
Belangrijkste onderdeel van de olympische kledingkoffer zijn de schaatspakken. Daar moet Nederland de meeste prijzen in gaan winnen. Geen goedkoop stukje stof, want als je alle ontwikkelingskosten en productiekosten bij elkaar optelt kom je snel bij een kostprijs van een paar duizend euro.
Maar dan heb je wel een pak met de allerlaatste snufjes. Ook dit keer kent het pak iets nieuws: hybride onderbenen. Volgens Van der Tuuk sensationeel en revolutionair. "Het is eigenlijk dat het pak snel is van 30 kilometer per uur tot 90 kilometer per uur en dat is bijna onmogelijk normaal gesproken met alleen maar een standaard stofje."
Video niet beschikbaar
Behalve de pakken voor de langebaanschaatsers maakt Van der Tuuk ook de wedstrijdkleding voor de shorttrackers. Daarbij stuitte hij in 2019 op Sjinkie Knegt die zwaar gewond was geraakt bij een ongeluk met zijn houtkachel. Over het revalidatieproces van de shorttracker is een documentaire gemaakt waarin Van der Tuuk ook ter sprake komt.
De kledingfabrikant moest een pak maken voor een sporter met een soort handicap. Knegt droeg sportsteunkousen om te voorkomen dat zijn benen volliepen met vocht. Volgens Van der Tuuk kon het pak die taak overnemen. "Uit de rek van de snijvaste stof die we nu gebruiken, die kunnen we zo strak maken dat je die steunkousen niet meer aan hoeft. Dat werkt eigenlijk heel goed want bijna tot aan zijn navel is dat pak heel erg strak geworden en daar heeft hij nu in principe aerodynamisch voordeel aan."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.