Hoe bereid je een tijdrit voor? Renster Ellen van Dijk legt het uit
- Nieuws
- Hoe bereid je een tijdrit voor? Renster Ellen van Dijk legt het uit
Het geldt als de puurste, eerlijkste vorm van wielrennen: de tijdrit. Vrijdag, op het WK Wielrennen, moeten de mannen. Donderdag al is het de beurt aan de vrouwen. Wie haar regenboogtrui in elk geval niet gaat verdedigen is Ellen van Dijk, renster bij Trek-Segafredo. Hoe train je nu voor een tijdrit? Van Dijk legt het uit.
Hoe bereid je je voor op een tijdrit, als je die verder nauwelijks kunt rijden?
Video niet beschikbaar
Wielrenster en regerend wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk doet dit jaar niet mee, maar heeft zat ervaring met tijdritten. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt ze dat het best lastig is om voor te trainen. Je kunt niet op zomaar op de openbare weg gaan fietsen. "Het is best gevaarlijk, je wilt zo aerodynamisch mogelijk zijn. Dus je kijkt eigenlijk zoveel mogelijk naar beneden, maar dat is niet echt aan te raden als je op de openbare weg zit. Daar moet je parcours echt voor uitkiezen."
Parcours
"Ik vaak ga dan vaak naar wegen die ik heel goed ken en dan ga ik daar heen en weer rijden en gewoon heel specifiek mijn blokken doen", vertelt van Dijk. "Het is echt wel iets wat je wat je heel specifiek moet trainen, dus waar je niet alleen maar even op de wedstrijddag aan kan gaan beginnen."
Specifiek
Een van de specifieke dingen die Van Dijk traint tijdens een tijdrittraining, is de houding. Bij de tijdrit zou het een zeer oncomfortabele houding zijn, maar het biedt de minste luchtweerstand "Het is heel belangrijk dat je daar goed aan went, dat je spieren kracht kunnen leveren in die houding. En als je eenmaal in die houding kan zitten, dan moet je je hoofd zoveel mogelijk naar beneden houden. Je bent helemaal met jezelf ja bezig om zo hard mogelijk te gaan", legt ze uit. "Er is er nergens een referentie of een tegenstander en dat mentale spelletje moet je ook echt wel trainen.”
Het wordt voor wielrenners makkelijker wanneer je er gewend aan raakt, vertelt Van Dijk. "Je went aan een bepaalde soort pijn in je benen en aan een bepaald gevoel van ongenoegen. Als je het maar vaak genoeg doet dan herken je dat op een gegeven moment. Dan denk je: dit is wat ik nodig heb om hard te gaan."
Stoppen
De echte pijn begint pas wanneer wielrenners stoppen. "Tuurlijk voel je het wel Als je fietst. Maar als je dan echt stopt, dan laat je het ook toe, denk ik. Alles komt er dan uit. Maar ja, ik vind dat juist ook wel prachtig om te zien. Net als afgelopen zondag, als je die mannen zo kapot van hun fiets ziet gaan. Dat is toch heroïsch eigenlijk?"
Niet verdedigen
Van Dijk verdedigt haar titel dit jaar niet. Ze is acht maanden zwanger. Ze mist het wielrennen wel een beetje, vertelt ze. "Vooral op deze momenten, waarop er wedstrijden zijn waar ik heel graag goed zou willen rijden. In het begin van mijn zwangerschap miste ik heel erg om zo specifiek naar een doel toe te werken. Ik werk nu wel specifiek doen naar de comeback na m’n zwangerschap. Maar dat is anders dan dat je continu een kortetermijndoel hebt.”
“Daar had ik In het begin wel moeite mee. Maar ja, op een gegeven moment, dan zit je zo ver in die zwangerschap, dat wordt dan je doel. Dan verschuift dat wat, maar alsnog zit dat wel heel diep. Zo ergens helemaal ingaan en helemaal naartoe werken." Maar kijken naar de tijdritten doet ze zeker.
OOG ellen van dijk
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.