Sport
NOS

IOC probeert met 'Young Leaders Programme' positieve impact te maken: wat is het?

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. IOC probeert met 'Young Leaders Programme' positieve impact te maken: wat is het?

Berber Swart is één van de 25 jongeren in het IOC's Young Leaders Programme, waar jongeren wereldwijd zich via sport kunnen inzetten voor hun lokale gemeenschap. In RadiOlympia vertelt ze over wat dit programma precies inhoudt.

Video niet beschikbaar

IOC en mentale gezondheid

"Het Young Leaders Program is een vierjarig traject waarin het IOC 25 jonge leiders selecteert", legt Swart uit. "Je hoeft geen Olympische atleet te zijn; je moet gewoon een passie voor sport hebben en iets willen veranderen in je gemeenschap." Swart is zelf een fanatiek trailrunner: dat is hardlopen in heuvelachtige gebieden - maar deed eerder korfbal én kaatsen. Ze vertelt wat sport voor haar heeft betekend: "Sport helpt enorm bij je mentale gezondheid. Ik heb zelf altijd veel kansen gekregen door sport en dat heeft me echt gelukkig gemaakt en gezorgd voor een positief zelfbeeld. Daarom wil ik dat graag doorgeven aan anderen."

Mind Power

Swart's project, Mind Power, richt zich op het verbeteren van de mentale gezondheid van jongeren door middel van sport. "Ik ben zelf gymdocent en zag veel jongeren met mentale problemen. Eén op de zeven jongeren wereldwijd heeft daar last van", vertelt ze. Daarom bedacht ze een programma om dit aan te pakken. "Na schooltijd doen we verschillende sporten zoals schaatsen, windsurfen en kickboksen. Daarna werken we op een positieve manier aan mentale gezondheid door middel van spellen."

Jongeren hun kwaliteiten laten ontdekken

Swart gebruikt positieve psychologie in haar programma: "Veel jongeren weten niet waar ze goed in zijn. Door spelenderwijs hun kwaliteiten te ontdekken, kunnen ze een positief zelfbeeld ontwikkelen. Dat is belangrijk voor hun toekomst."

Wereldwijde samenwerking

Het Young Leaders Programme brengt jongeren van over de hele wereld samen. "We hebben deelnemers uit Kenia, Korea en vele andere landen. Het is inspirerend om te zien hoe iedereen op zijn eigen manier bijdraagt aan hun gemeenschap."

Swart heeft grote plannen: "Ik hoop dat we met mijn programma veel jongeren kunnen helpen. Ik heb het programma nu op Aruba gedraaid en ben nu in gesprek met drie gemeenten in Nederland. Ik hoop het programma daar verder uit te breiden."

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie