Sport
NOS

Stelling van Borst: 'Begrip voor stakingen politieagenten, ook als Klassieker niet doorgaat'

  1. Nieuwschevron right
  2. Stelling van Borst: 'Begrip voor stakingen politieagenten, ook als Klassieker niet doorgaat'

Net als vorige week staken politieagenten dit weekend rondom eredivisieduels, vandaag bijvoorbeeld bij FC Groningen-AZ. Reden is het aflopen van de vroegpensioenregeling. Vakbonden willen dat die wordt verlengd, omdat politiemensen een zwaar beroep hebben. Hugo Borst heeft begrip voor de acties. "Ook als Feyenoord-Ajax volgende week niet doorgaat."

Video niet beschikbaar

Volgens Borst is het voetbal een makkelijk doelwit voor de stakingen. "Het heeft veel publiciteit en niet de gunfactor", legt hij uit, wijzend op de problemen met bijvoorbeeld hooliganisme en het gooien van vuurwerk of bierbekertjes. Daarbij: de verantwoordelijkheid voor de beveiliging rondom stadions ligt niet bij voetbalclubs, maar bij de gemeenten. "Mensen zeggen vaak: laat voetbalclubs de broek zelf maar ophouden."

Borst kan zich vinden in de argumenten van vakbonden, die stellen dat politiewerk zwaar is en daardoor een goede vroegpensioenregeling verdient. "Ik snap dat politieagenten zeggen: dit heeft voor ons de prioriteit, zorg ervoor dat dit goed geregeld wordt." De regeling werd in 2021 ingevoerd en houdt in dat agenten drie jaar voor de pensioenleeftijd mogen stoppen met werken.

Quote

Het is ondenkbaar dat de Klassieker gespeeld wordt zonder politie-inzet

Hugo Borst over mogelijke politiestakingen bij de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax

Vakbonden mogen zelf bepalen welke wedstrijden ze uitkiezen voor de acties en het ligt in de lijn der verwachtingen dat de altijd beladen Klassieker tussen Feyenoord en Ajax, aankomende zondag in Rotterdam, een mogelijk doelwit is. "Als de Klassieker volgende week geen politie-inzet krijgt, dan gaat de burgemeester zeker de kant van de politie kiezen", zegt Borst. "Het is ondenkbaar dat de burgemeester zegt dat die wedstrijd gespeeld gaat worden als er geen politie is."

Een kanttekening: de Klassieker is een risicowedstrijd, de vorige duels die getroffen werden door de staking gingen gewoon door. Dat was het geval bij het treffen tussen FC Twente en Sparta Rotterdam van vorige week, alsmede NAC Breda-Ajax. Borst vervolgt: "Ik moet er niet aan denken dat de spelersbus van Ajax door die hordes Feyenoord-supporters moet. Het is triest om te zeggen, mar er zijn altijd rotzakken die bijvoorbeeld stenen gaan gooien. Dan kun je echt niet zonder de hulp van de politie."

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Joop is het eens met Borst. "Ik kijk enorm uit naar de Klassieker", schrijft hij, "maar ik wil het graag breder trekken: niet alleen de politie, maar alle werknemers met een zwaar beroep hebben recht op een goede vroegpensioenregeling."

Ook Al kan zich vinden in de Stelling. "Zeker als je je bedenkt dat er honderden politiemensen moeten opdraven voor een wedstrijd zonder uitpubliek. De KNVB en de burgemeesters leggen zo een zware wissel op de toch al beperkte capaciteit bij de Nederlandse politie."

Golan denkt dat de meeste mensen niet genoeg weten over het werk van agenten om tot een oordeel te kunnen komen. "Prima om je van je politieke en maatschappelijke betrokkenheid te tonen door een andere stelling te deponeren dan een louter sportieve", begint hij. "Maar ik veronderstel dat negentig procent van de luisteraars - waaronder ik - te weinig kennis heeft om een oordeel te vellen over het politievak en de arbeidsvoorwaarden."

Er zijn ook genoeg mensen die het niet eens zijn met de stelling. Harry schrijft dat de acties geen oplossing zijn voor de regelmatige ongeregeldheden rondom wedstrijden: "Het is geen oplossing voor het geweld rondom voetbalwedstrijden. Ik weiger dit supportersgeweld te noemen, als echte supporter heb je respect voor je club en voor de tegenstander. De hersenloze mensen die wel geweld plegen, moeten gewoon worden opgepakt door de politie en genadeloos zwaar gestraft. Zij verpesten het voor het merendeel van de supporters, die gewoon hele leuke mensen zijn die een spannende wedstrijd willen kijken."

Ingrid schrijft: "Ik moet ook tot 63 jaar en drie maanden werken, dan heb ik er vijftig jaar opzitten. Politiemensen kunnen ook kantoorwerk of voorlichting doen en moeten niet zo piepen." Ook Sebastiaan noemt lichter werk als oplossing: "Heb je 'zwaar' werk gehad, dan moet je in je laatste jaren voor je pensioen gewoon een minder spannende functie doen. Anders wordt het een race to the bottom - er zijn zoveel meer zware beroepen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie