Sport
BNNVARA

De schaduwzijde van de jeugdopleiding: 'Had ik dat belletje maar nooit gekregen'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. De schaduwzijde van de jeugdopleiding: 'Had ik dat belletje maar nooit gekregen'

Profvoetballer worden, het is de droom van veel jongens en meisjes. Maar wat als die droom uitkomt en een nachtmerrie blijkt te zijn? Voormalig profvoetballer Finn Berk vertelt in De Nieuws BV over zijn boek 'Voetbaldroom', over de schaduwzijde van de weg tot profvoetballer.

Video niet beschikbaar

Berk werd op zijn zesde gescout voor de jeugdopleiding van AZ. Van alles wat de voetbalwereld te bieden had, had Berk geen idee. "Dat ene belletje, het zou voor een boek vol verhalen zorgen." Achteraf had Berk het telefoontje liever niet gehad.

Schaduwzijde

Want wat begon als droom, werd al vrij snel een nachtmerrie. De schaduwzijde van de jeugdopleiding begon zich te tonen toen Berk ongeveer 14 jaar was. Het geschreeuw van trainers werd als normaal beschouwd. Berk herinnert zich een moment in de kleedkamer, tijdens de rust van een wedstrijd: "Een vriendje van me speelde niet goed, in de ogen van de trainer. De trainer schoot uit zijn slof en zei tegen mij: 'Finn, vertel hem de waarheid (...) zeg dat hij helemaal kut speelt."

Na een poging van Berk het te verbloemen met verzachtende woorden, greep de trainer in: "Finn, wat snap je nou niet? Vier woorden Finn, nu zeggen." Uiteindelijk zei Berk het en zag hij het verdriet bij zijn vriend. Maar Berk voelde zich machteloos: "Wat doe je, zij hebben de macht."

Maken of breken

Volgens Berk ben je op een jonge leeftijd nog erg afhankelijk van trainers. "Zij kunnen je maken en breken." Zo kreeg Berk eens te horen dat hij z'n trainingstas beter kon inleveren na een slechte wedstrijd, want het zou toch nooit wat met hem worden. Niet alleen Berk werd eruit gepikt, ook zijn teamgenoten. "We zouden het logo van AZ niet waard zijn, hoorden we als tienjarigen."

Druk hoort erbij, toch?

Onder druk ontstaan diamanten en prestatiedruk hoort er ook zeker bij, onderkent Berk. In het heetst van de strijd kan het er hard aan toe gaan. Maar er wordt weinig verantwoordelijkheid genomen, vertelt Berk, die van de week nog mensen binnen AZ sprak. "Ze zijn vingers aan het wijzen naar elkaar en hun eigen straatje aan het schoonvegen."

Maar tegelijkertijd vertelde een trainer Berk dat zij die druk ook voelden. "Hij zei dat hij spijt had van de aanpak, maar dat hij zelf ook de volle laag kreeg." Volgens Berk werkt de angstcultuur van boven naar beneden. "Uiteindelijk krijgen de laagste in de rangorde, spelers en trainers, de volle laag."

Reacties

Toen Berk naar buiten kwam met zijn verhaal, werd hij overladen met reacties, van zowel spelers als voetbalouders. Veel profvoetballers herkennen de verhalen die Berk optekende, ook van grote clubs als Ajax en AZ. "Ze willen niet dat ik hun namen noem (...) maar ze staan wel achter me en herkennen het zeker."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie