Een hersenschudding door voetbal: minder onschuldig dan je denkt
- Nieuws
- Een hersenschudding door voetbal: minder onschuldig dan je denkt
Jaarlijks lopen op de Nederlandse velden zo’n 4.000 voetballers een hersenschudding op. In de meeste gevallen is een paar dagen rust genoeg om helemaal te herstellen. Maar niet altijd. Een botsing met een andere speler, een ongelukkig aangenomen kopbal of een harde smak tegen de grasmat, kunnen zomaar een hersenschudding veroorzaken met verstrekkende gevolgen.
#61 - Koppie Kapot - DOCS
De jaren dat sportbonden hersenschade negeerden lijken voorbij. Alarmerend onderzoek stapelt zich op, in Engeland is een megarechtszaak op komst en op velden wordt getest met preventieve maatregelen.
Licht traumatisch hersenletsel
Een hersenschudding is namelijk veel minder onschuldig dan je misschien denkt. De gevolgen van licht traumatisch hersenletsel - want zo heet de aandoening officieel - kunnen voor patiënten en hun omgeving enorm zijn. Joukje van der Naalt, traumaneuroloog bij het UMCG, deed jarenlang onderzoek naar hersenschuddingen:
“Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de mensen met licht traumatisch hersenletsel na een half jaar nog steeds klachten heeft die van invloed zijn op hun dagelijks functioneren,” zegt Van der Naalt. “Ze kunnen zich slecht concentreren, zijn vaak moe, overgevoelig voor lawaai, prikkelbaar en hebben moeite om meerdere dingen tegelijk te doen. Werken op het oude niveau lukt niet meer, en ook kunnen ze hun rol binnen het gezin niet goed oppakken.”
Een prikkelarm leven
Behoorlijk ingrijpend dus, dat ondervond ook Anki Witte, nadat zij in 2016 ongelukkig botste met de keeper van de tegenstander. “We speelden uit, tegen Swift: een corner. De bal wordt mijn kant opgeschoten, heel hoog. Ik wil ‘m erin koppen, de keeper wil ‘m wegtikken. En terwijl we allebei in de lucht springen, draait de keeper zich om. En in die beweging, knalt haar elleboog precies… tegen mijn slaap”, vertelt Anki.
Van die klap is zij vijf jaar later nog altijd niet hersteld. Kon het eerst niet gek genoeg zijn, door de hersenschudding werd koken een grote uitdaging en een kroeg onbegaanbaar. Anki (toen vijfentwintig, nu dertig jaar) moet haar studies stopzetten en heel prikkelarm leven.
Twee jaar lang maakten documentairemaker Eva van Barneveld en Anki Witte voor DOCS opnames van Anki’s leven. Lukt het haar om haar wereld te vergroten? Je hoort haar verhaal in de documentaire Koppie Kapot.
DOCS
Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.