'Het Oranjegevoel is een betere vorm van nationalisme'
- Nieuws
- 'Het Oranjegevoel is een betere vorm van nationalisme'
"Het Oranjegevoel is een verbindende factor", zegt antropoloog Yme Kuiper. Vandaag wordt de Wall of Fame geopend bij de KNVB in Zeist waarop alle voetballers te zien zijn die ooit voor Nederland zijn uitgekomen. Waarom is het gevoel voor onze nationale voetbalclub zo sterk?
Video niet beschikbaar
"De aantrekkingskracht van het Nederlands voetbal kent eigenlijk een lange geschiedenis", zegt Kuiper. "Al in de jaren '30 gingen er 17 duizend supporters mee naar Italiƫ omdat Nederland zich kon plaatsen voor het wereldkampioenschap.''
Hij ziet het nationale voetbal als een verbindende factor voor Nederland. ''Het Oranjegevoel is steeds sterker geworden sinds de Tweede Wereldoorlog en met name de laatste kwart van de twintigste eeuw zie je een enorme toename.'' Kuiper denkt dat het Oranjegevoel een betere vorm van nationalisme is.
Cruijff
Frits Barend denkt dat Cruijff de grote katalysator is geweest voor het Oranjegevoel. "Cruijff heeft ons doen beseffen dat wij ook internationaal meetellen.'' Kuiper ziet ook dat succes een bepalende factor is. "Centraal staan de prestaties, je wil goed presteren voor het oog van de wereld." Volgens Barend heeft Cruijff de wereld willen veroveren met het Nederlands voetbal.
Driehoek
De antropoloog denkt dat Oranjegekte bepaald wordt door drie factoren: de spelers, de media en het publiek. "Als die drie goed op elkaar zijn afgestemd, krijg je dat Oranjegevoel.'' De verwachtingen van het publiek zijn heel hoog.
"Dat twee grote internationale kampioenschappen niet gehaald zijn, heeft het Oranjegevoel niet helemaal kunnen wegnemen'', zegt Barend. "De Nederlandse voetbalcultuur is blijkbaar zo sterk dat we mee kunnen gaan internationaal."
"Ik denk dat het Oranjegevoel er sowieso wel is, ook los van die Wall of Fame", zegt Kuiper. Barend denkt dat het voor de spelers zelf wel een vorm van erkenning is omdat je als international toch een van de weinigen bent.