MotoGP in Australië ontregeld door hevige regenval: 'Eén groot crashfestijn'
- Nieuws
- MotoGP in Australië ontregeld door hevige regenval: 'Eén groot crashfestijn'
De MotoGP kampte dit weekend met slecht weer, met veel valpartijen als gevolg. De sprintrace in Australië werd zondag gestaakt na hevige regenval. In de Moto3 werd de race wel uitgereden. De 18-jarige Collin Veijer eindigde daarin als vierde. "Hij heeft geen risico's genomen, het was één groot crashfestijn", zegt commentator Hans van Loozenoord in de studio van NOS Langs de Lijn.
Video niet beschikbaar
Vanwege het voorspelde slechte weer haalde de organisatie de Grand Prix van Australië, die wordt verreden op het zuidelijk gelegen Phillip-eiland, een dag naar voren. Dat bleek een goede zet: de minder belangrijke sprintrace, die daardoor naar de zondag verhuisde, werd verstoord door hevige regenval. De coverfoto bij dit artikel is veelzeggend: "Het was bar en boos", zegt Van Loozenoord in de studio. Maar volgens de commentator is het niet eens zozeer de regen die het grootste probleem vormde. De grootste boosdoener, vervolgt hij, was de kou. "De banden komen dan niet op temperatuur. Daar zijn motorfietsen bijzonder gevoelig voor. Als je in de MotoGP je banden niet op temperatuur krijgt, dan heb je echt een probleem."
Crashfestijn
Alleen de Moto3-race werd zondag volledig uitgereden. De 18-jarige Collin Veijer eindigde net buiten het podium, op plek vier. Dat is alweer de derde keer dit seizoen. Van Loozenoord: "Hij heeft een abonnement op die plek. Hij zei na afloop dat hij zijn vingers en tenen niet meer kon bewegen en dat hij zat te rillen op de motor." Dat illustreert volgens Van Loozenoord eens te meer hoe een verraderlijke kou een probleem vormt in de motorsport. "Stel je voor: je zit op de motor, gaat 250 kilometer per uur en dan is het ook maar dertien graden. Met die wind erbij voelt dat enorm koud. Veijer heeft het heel netjes gedaan. Hij heeft de laatste paar ronden geen risico's genomen, want verder was het één groot crashfestijn."
Het was één groot crashfestijn
Hij noemt wat voorbeelden uit de Moto2-race. Zo ging Sergio García onderuit, op dat moment de koploper. De 17-jarige Nederlander Zonta van den goorbergh en diens Belgische teamgenoot Barry Baltus haalden door een valpartij ook het einde van de race niet. "Bij zo veel valpartijen heeft de wedstrijdleiding ook niet meer het overzicht. Waar moeten de motoren worden opgeruimd? Moet er misschien een ambulance naartoe? Dat viel gelukkig allemaal mee." Toch kon de wedstrijdleiding weinig anders dan de wedstrijd voortijdig staken, waardoor de coureurs maar de helft van de punten kregen.
Schuifpartijen
Hadden de Moto2-coureurs, met het oog op de zware regenval, überhaupt moeten starten aan hun race? Van Loozenoord vindt van wel. "Het waren voornamelijk schuifpartijen, geen gemene crashes. Ze schoven door het gras en van de baan af. Als er meerdere coureurs tegelijk vielen, zou het heel vervelend zijn geworden. Maar het waren voornamelijk individuele valpartijen."
Toch nog een positieve noot over het weekend in Australië dan. "Wat je vaak ziet, is dat er heel veel commentaar is op de wedstrijdleiding. Nu zei iedereen: goede beslissing, netjes gedaan. Dus er wordt door officials ook wel iets goed gedaan."
Wat zijn de verwachtingen voor het volgende raceweekend? Ook dat wordt geen pretje, denkt Van Loozenoord. Niet vanwege de kou, maar juist vanwege de hitte. "Dan zitten ze in Thailand. Dan zal het denk ik een graadje of 25 warmer zijn dan vandaag in Australië."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.