Rocky Hehakaija: 'Er wordt niet goed omgegaan met menstruatie in de topsport'
- Nieuws
- Rocky Hehakaija: 'Er wordt niet goed omgegaan met menstruatie in de topsport'
In The Football podcast praten belangrijke voetbalsters over de grootste uitdagingen in de sport. Niets blijft onbesproken, zo blijkt ook uit de nieuwste aflevering over menstruatie en incontinentie bij topsporters. Volgens Rocky Hehakaija, straatvoetballer en presentatrice van de podcast, moet hier meer rekening mee gehouden worden. In B.V.S.C vertelt ze waarom dat zo belangrijk is.
Video niet beschikbaar
Hoewel menstruatie in de meeste vrouwenteams onderling geen taboe meer lijkt te zijn, wordt er vaak niet verder gehandeld dan een praatje in de kleedkamer. "De vraag of teamgenoten er rekening mee kunnen houden wordt nog wel eens gesteld. Maar wat voor gevolgen het heeft voor de hormoonspiegel, blessuregevoeligheid of de prestaties op het veld, dat vraagt eigenlijk niemand zich af", vertelt Hehakaija.
Ze vindt het apart dat er in het vrouwenvoetbal maar weinig rekening wordt gehouden met het vrouwenlichaam in relatie tot topsport. "Het is nou niet dat ongesteldheid net nieuw is", zegt ze lachend, "maar er wordt nu pas serieuzer onderzoek naar gedaan."
Wel begrijpt Hehakaija waar het door komt dat deze onderzoeken zo lang uitbleven. "Er wordt vaak in eerste instantie gekeken naar hoe het bij de mannen gaat. Welke faciliteiten worden er gebruikt en hoe wordt er getraind?" Pas nu het vrouwenvoetbal zo groot is, lijken er genoeg financiële middelen en ruimte te zijn om het vrouwenlichaam verder te onderzoeken.
Het vrouwenlichaam functioneert anders
Uit die onderzoeken blijkt dat het vrouwenlichaam wel degelijk anders functioneert, afhankelijk van waar het zich in de cyclus bevindt. Zo zou er onder andere een correlatie zijn tussen menstruatie en kruisbandblessures. De nationale vrouwenploeg van Engeland is, mede door het aanstellen van vrouwelijk performance manager Dawn Scott, al erg vooruitstrevend in het anticiperen op deze lichamelijke effecten. Daarover vertelt international Lucy Bronze aan Hehakaija in de podcast.
Niet alleen wordt het trainingsschema aangepast aan de lichamelijke behoeften, maar ook het dieet. "Ze vertelde dat je in de ochtend bij het ontbijt al in een app kan zien in welke fase van je menstruatiecyclus je zit. Vervolgens staat er een menu aan smoothies voor je klaar die past bij die fase."
Nog veel winst te behalen
Dat er steeds meer aandacht komt voor vrouwen in de topsport vindt Hehakaija een goede ontwikkeling. "Maar we zijn er nog niet, er valt nog zo veel winst te behalen", zegt ze hierover. "Het is niet alleen interessant voor de elitesporters, maar natuurlijk ook gewoon voor de recreatie."
Naast menstruatie zijn er nog veel meer onderwerpen die in haar podcast aan bod komen. De strijd om gelijke salarissen, zwangerschappen en mentale gezondheid worden onder andere besproken in openhartige gesprekken met voetbalsters uit de wereldtop. Zelf voelt ze, als bekend topsporter, zeker de verantwoordelijkheid om deze onderwerpen bespreekbaar te maken, maar het is voor haar vooral een grote eer: "Met name om de deuren open te zetten voor de volgende generaties. Als ik daar een steentje aan mag bijdragen dan vind ik dat echt te gek."