Henk Spaan over Beckham-documentaire: 'Grijpt je vast en laat niet meer los'
- Nieuws
- Henk Spaan over Beckham-documentaire: 'Grijpt je vast en laat niet meer los'
Het zal de voetballiefhebber niet zijn ontgaan: Netflix publiceerde deze week een vierdelige documentaireserie over het voetballeven van David Beckham. In de studio van NOS Langs de Lijn vertelt sportjournalist Henk Spaan over de serie, die diepe indruk op hem heeft gemaakt. "Het grijpt je vanaf het eerste shot bij je keel - en laat niet meer los."
Waarom heb je zo van de documentaire genoten?
"Het is zo verschrikkelijk mooi gemonteerd. Het is ook een echte documentaire: geen reallifesoap, maar een levensverhaal dat bijna als fictie wordt verteld. Het grijpt je vanaf het eerste shot bij je keel - en laat niet meer los. Het eerste shot is dat David Beckham in een breed, wit pak loopt. Na een minuut zie je dat hij hobby-imker is en dat hij zijn bijen gaat verzorgen. Een fantastisch beginshot.
"Het meest dramatisch is de manier waarop Glenn Hoddle (bondscoach van Engeland tijdens het WK van 1998, red.) hem tot scapegoat maakt na zijn rode kaart tegen Argentinië. Het halfjaar daarna is verschrikkelijk geweest voor Beckham: hij wordt bespuugd, uitgescholden en bedreigd. Sociale media bestonden nog niet, maar hij kon de straat niet op.
"Telkens zie je hem op het voetbalveld zijn eigen leven min of meer herleven. Het seizoen erna wint hij de treble met Manchester United: kampioen van Engeland, het winnen van de FA Cup en winst in de Europacup."
Wat voor indruk maakte dat op jou?
"Eerst dacht ik: ik ga nooit meer harde dingen over een voetballer schrijven. Dat komt, zeker nu met sociale media, uiteindelijk redelijk hard aan bij jonge en in zekere zin onschuldige mensen. Ik denk alleen niet dat ik deze belofte in stand ga houden. Maar het is wel wat je denkt: je krijgt een diep medelijden met Beckham en zijn vrouw, Victoria.
"Het is fantastisch dat Beckham deze documentaire heeft toegestaan. Deze interviewer, Fisher Stevens, is overigens acteur in de serie Succession. Daarin speelt hij Hugo, de pr-manager van een groot mediabedrijf. Dat is overigens ook de reden dat hij Sir Alex Ferguson te spreken kon krijgen, want dat is een enorme fan van Succession en die wilde die acteur wel eens ontmoeten.
"Wat ook geweldig is van Beckham: hij heeft veertig uur aan interviewen toegestaan. Veertig uur! Je ziet in de film ook wat voor ongelofelijke dwangneuroticus Beckham is. Hij laat zijn klerenkast zien. Die is ongelofelijk netjes: zijn shirtjes, jasjes, pakken en truien. En dat doet-ie dus allemaal zelf. Als ze hebben gegeten 's avonds, gaat hij niet naar bed. Hij gaat eerst de keuken helemaal schoonmaken. Want alles moet de dag erna schoon zijn. En als hij gaat barbecueën voor zijn gezin, doet-ie dat ook op zo'n ongelooflijk dwangmatige manier. Er is in zijn leven wel eens iets misgegaan, maar hij kan er goed mee omgaan. Hij heeft ook een enorm gevoel voor humor. En Victoria, dat is zo'n grappige vrouw."
Heb je nu meer respect voor Beckham gekregen?
"Zeker. Ik heb er spijt van dat ik hem voornamelijk een pretty boy vond. Ik heb niet goed genoeg gelet op de ongelofelijke kracht van zijn rechtervoet. Ze hebben fantastische shots over hoe hij de bal raakt en het traject van de bal. In één van zijn eerste wedstrijden schiet hij er eentje in van vóór de middellijn. De keeper stond iets te ver voor zijn doel. Dat is iets wat Pelé niet lukte."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.