Hoe onderzoeksjournalist Guido van Gorp UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin voor zijn microfoon kreeg
- Nieuws
- Hoe onderzoeksjournalist Guido van Gorp UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin voor zijn microfoon kreeg
UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin geeft weinig interviews, maar toch zat hij afgelopen woensdag tegenover NOS-onderzoeksjournalist Guido van Gorp. Tegenover Van Gorp twijfelde de hoogste voetbalbaas van Europa aan het nut van de troostfinale van de Nations League (die Oranje met 2-3 verloor van Italië), praatte hij over de brandbrief van Marco van Basten over wangedrag in het voetbal en besprak hij de toenemende aanwezigheid van Saudi-Arabië op het wereldtoneel. In NOS Langs de Lijn sprak Van Gorp uitgebreid over het minutieus geplande interview, dat wereldwijde aandacht kreeg. Lachend: "Ik was nog niet eerder overgenomen door de Indian Times, om maar wat te zeggen."
Een hotelkamer, twee stoelen en een tafeltje. Op het oog was het interview met UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin, afgelopen woensdag, weinig uniek. Maar dat onderzoeksjournalist Guido van Gorp hem afgelopen woensdag kon interviewen in Hilton Rotterdam, was allesbehalve vanzelfsprekend. Ceferin verschijnt namelijk niet graag achter de microfoon van een journalist - als hoogste baas van het Europese voetbal heeft hij het daar doorgaans te druk voor.
Toch maakte hij afgelopen woensdag twintig minuutjes tijd voor een gesprek met de NOS. "Twee maanden terug is het zaadje geplant", vertelt van Gorp. "Toen was het UEFA-congres, waar hij werd herkozen. Dat was in Lissabon, daar waren we naartoe gegaan en daar is ergens het plan ontstaan. Kunnen we hem niet eens gewoon interviewen? Het is toch de machtigste man van het Europese voetbal." Hij kreeg de tip om het te proberen tijdens de finalerondes van de Nations League, waarvoor Ceferin in Nederland was. Dat lukte: precies twintig minuutjes en niet langer, dat is hoe lang Van Gorp er de tijd voor kreeg. "Echt op de kop af, dus persvoorlichters die meekijken: twintig minuten en geen seconde langer."
Video niet beschikbaar
De overvolle speelkalender was het belangrijkste gespreksonderwerp. Tijdens het interview noemde Ceferin die een "vicieuze cirkel", vanwege de noodzaak voor betrokken partijen om inkomsten te genereren. Uitzendrechten vormen een belangrijk onderdeel van die inkomsten.
Dilemma's
Dat levert dilemma’s op: de overbelasting van voetballers tegenover het grote geld dat nodig is voor de continue ontwikkeling van de populairste sport van Europa. "Het welzijn van de spelers is onze topprioriteit, maar voor clubs zijn wedstrijden noodzakelijk", zei Ceferin tijdens het interview. Tegenover Van Gorp sprak de hoogste baas van het Europese voetbal zijn twijfel uit over het nut van de troostfinale van de Nations League, die Oranje zondagmiddag met 2-3 verloor van Italië. Die uitspraak is redelijk uniek voor een organisatie die doorgaans weinig van kritiek moet hebben.
Video niet beschikbaar
José Mourinho
Van Gorp sprak met Ceferin over de brandbrief die Marco van Basten recentelijk deelde. Van Basten, drievoudig winnaar van de Gouden Bal, sprak daarin zijn zorgen uit over het toenemende wangedrag op de voetbalvelden. Actueel voorbeeld: de tirades van AS Roma-coach José Mourinho tegenover de Britse scheidsrechter Anthony Taylor, na de verloren Europa League-finale tegen Sevilla. Direct gevolg daarvan was dat Taylor en zijn vrouw door Romeinse fans bedreigd en uitgescholden werden toen zij een dag later aankwamen op het vliegveld.
Ceferin gaf aan dat hij Van Bastens standpunten steunde. Er moet harder worden opgetreden, vindt de Sloveen, die als UEFA-voorzitter naar eigen zeggen anders naar voetbalwedstrijden is gaan kijken. Vanwege zijn verantwoordelijkheid. Van Gorp: "Je proeft uit dit antwoord wel waar het heen gaat volgend seizoen."
Video niet beschikbaar
Van Gorp vroeg Ceferin niet alleen naar wangedrag op het voetbalveld, maar ook naar wat er naast het veld gebeurt. In toenemende mate gaat het Nederlandse voetbal gebukt onder wangedrag van supporters die voorwerpen op het veld - en soms tegen voetballers aan - gooien. "Dat is zo'n topic, dat moet je wel aansnijden. Dat is niet te negeren”, vertelt Van Gorp. "Wij kwamen terug van het UEFA-congres in Lissabon, en precies op dat moment vloog die aansteker tegen het hoofd van Davy Klaassen." En dus moest dat wel besproken worden met Ceferin, was de gedachte.
Acht ton aan boetes in twee jaar: 'Er is geen club in Europa met meer sancties, met hogere boetes, dan Feyenoord'
Van Gorp dook daarom in de statistieken. "We hebben meer dan 700 boetes en sancties geanalyseerd van de afgelopen twee seizoenen. Dan valt iets op: Nederland speelt daar een behoorlijke rol in. Als je kijkt naar clubs, dan spant Feyenoord de kroon. Er is geen club in Europa met meer sancties, met hogere boetes, dan Feyenoord. Ruim acht ton hebben zij moeten betalen in de afgelopen twee seizoenen. Als je kijkt naar de andere clubs in Europa, die komen daar nog niet eens bij in de buurt." Neem je alle teams van een land in acht, dan staat Nederland op plek twee – kort achter koploper Frankrijk. Van Gorp: "Ja, dat zegt wel wat." Ceferin benadrukte dat strenger straffen nodig is, maar dat sancties uiteindelijk bepaald worden door de onafhankelijke tuchtcommissie van de UEFA.
Video niet beschikbaar
Wereldwijde aandacht voor interview: 'Nog niet eerder overgenomen door de Indian Times'
Juist omdat Ceferin zo weinig interviews geeft, kreeg het gesprek met Van Gorp wereldwijde aandacht. "Nou, ik was nog niet eerder overgenomen door de Indian Times, om maar wat te zeggen", lacht Van Gorp.