Sport
NOS

Stelling van Borst: 'Depay moet tegen Oostenrijk gewoon in de basis beginnen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Stelling van Borst: 'Depay moet tegen Oostenrijk gewoon in de basis beginnen'

Kritiek op het Nederlands elftal is nooit ver weg. Zeker niet als het gaat om de spitspositie, die ook tijdens dit EK weer wordt ingevuld door Memphis Depay. Veelgehoord: hij zou te weinig leveren en is te veel met randzaken bezig. Tijd voor een wissel? Hugo Borst vindt van niet. Depay moet ook in de laatste groepswedstrijd, tegen Oostenrijk, gewoon in de basis beginnen. "Ik zou niet weten waarom je zou moeten afwijken van het oorspronkelijke plan."

Video niet beschikbaar

"Hij heeft niet goed gevoetbald, afwezig en vrij ongelukkig in de afronding. Ik snap het allemaal", begint Hugo Borst. Hij is zich bewust van het gebrek aan rendement van de 30-jarige spits. Om er vervolgens aan toe te voegen: "Ik zou niet weten waarom je zou moeten afwijken van het oorspronkelijke plan."

Volgens Borst is de kritiek op Depay zijn al dan niet ondermaatse prestaties ontstegen. "Er is veel oppositie in de media. Ik zal het geen haat zaaien noemen, maar het is wel bashen geworden. We hebben het hier wel over bijna de topscorer aller tijden van Oranje. Een beetje meer respect zou op zijn plaats zijn."

Randzaken

Borst kan niet ontkennen dat Depay meer dan gemiddeld bezig is met randzaken - zweetband, iemand? "Maar dat heeft ook te maken met zijn verschijning. Ik heb vroeger ook momenten gehad waarop ik dacht: wat ben je toch een aansteller, maak eens waar wat je uitstraalt. Hij is ook wel een provocateur." Maar dat heeft ook zijn charme, vervolgt hij. "Het is leuk als een voetballer méér is dan slechts een jongen die negentig minuten zijn best doet."

Dat zijn de meningen. Feit is dat de spits een speciale status geniet bij bondscoach Ronald Koeman, en dus - mits fit - eigenlijk altijd speelt. Ongeacht de vorm. Welke alternatieven zijn er? Brian Brobbey, de Ajax-spits die een lichtpuntje was in het verder droevige seizoen van de club uit Amsterdam? "Een onzekere factor", vindt Borst. "Te vaak geblesseerd."

Quote

Simons en Depay zijn nadrukkelijk op zoek naar eer, het teambelang is ook belangrijk

Hugo Borst denkt dat Simons en Depay in de aanval geen goede combinatie zou zijn

Wout Weghorst dan, die zich door hard werken heeft gepromoveerd tot ultieme pinch-hitter van het Nederlands elftal, een type-Luuk de Jong? Geen basismateriaal, vindt Borst, juist vanwege zijn specifieke rol in het elftal. "Ja, Weghorst zou sommige kansen die Memphis heeft gemist, waarschijnlijk hebben benut. Hij is een voortreffelijke invaller en als hij na een uur langs de lijn aan het warmlopen is, maakt de tegenstander zich echt wel zorgen. Hij kan iets forceren - het is een extra wapen dat je kan inbrengen." Maar nogmaals: niet iemand om een wedstrijd mee te beginnen. "Met hem kun je niet zo lekker voetballen."

Geldingsdrang

En Xavi Simons, het supertalent dat zich nog niet heeft kunnen bewijzen bij Oranje? Met Depay als vleugelaanvaller? Ook dat zou niet werken, denkt Borst. "Xavi heeft zo'n nadrukkelijke geldingsdrang. Dat is geen prettige combinatie met Depay, die ook iets wil forceren. Je zou dan twee jongens hebben die nadrukkelijk op zoek zijn naar eer. En het teambelang is ook wat - als er iemand moet sneuvelen, laat het dan Xavi zijn."

"Volgens sommigen is het toernooi van Depay al mislukt, hoewel er nog een groepswedstrijd en minimaal één duel in de achtste finales op het programma staat. Ook dat is onterecht, denkt Borst. "Hij is een voetballer van momenten. Hij kan nooit langer dan één wedstrijd op rij extreem goed presteren, maar je kunt aannemen dat zijn moment nog wel gaat komen. Ik denk dat we hem dat vertrouwen moeten gunnen, zeker in de groepsfase." Sterker nog: Borst denkt dat hij dinsdag tegen Oostenrijk eindelijk trefzeker zal zijn.

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Ed is het er niet mee eens. "Depay heeft bijna het hele jaar niet gespeeld", doelt hij op de vele blessures van de spits, "en deze twee wedstrijden waren gewoon slecht. Gooi Joshua Zirkzee erin." Ook Joop ziet graag iemand anders in de spits: "Waarom niet starten met Jeremie Frimpong en Brian Brobbey? Dan houden we Wout Weghorst achter de hand als pinch-hitter."

Gerrit schrijft: "Hij scoort weinig belangrijke goals en heeft een beperkt overzicht. Dat hij zo hoog staat op de topscorerslijst, is te danken aan het grote aantal interlands tegen minder aansprekende tegenstanders en het gebrek aan alternatieven. Als het echt moet, is hij er zelden."

Fabio is het wél eens met Borst. "Weghorst, Zirkzee en Brobbey gaan tegen de absolute top sowieso tekort komen. Memphis blijft dus onze beste en dus eigenlijk enige optie."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie